Fler än 100 Scania el-lastbilar till danska avfallsbolaget ARC

Scania kommer förse Amager resource center (ARC) med minst 78 helelektriska L-serie lastbilar, med möjlighet till leverans av ytterligare 23 lastbilar. Dessa ska användas till avfallshantering i Köpenhamnsområdet. De två första lastbilarna levererades redan i december 2021.

Den elektriska lastbilsflottan som inte släpper ut några avgaser, kommer bidra till en förbättrad luftkvalitet och minskat buller för boende i och kring den danska huvudstaden. L-serielastbilarna med low-entry, de flesta utrustade med Scania City Door, kommer förbättra arbetsvillkoren för förare och övrig besättning genom ergonomi och förarkomfort som är optimerad för stadstrafik med många stopp.

Ordern omfattar minst 72 sopbilar (med möjlighet till ytterligare 19), sex box-body lastbilar (med möjlighet till ytterligare fyra), samt en lastbil utrustad med krok (med möjlighet till ytterligare en). Reparation och underhåll i 8-10 år ingår.

Utfasning av fossila bränslen inom avfallshantering och återvinning är en vital del av Köpenhamns ambitiösa mål att bli världens första koldioxidneutrala huvudstad år 2025. ARC:s unika avfallsenergianläggning Amager Bakke med skidbacke på taket och rekreationsområde, är en symbol för stadens hållbarhetsambitioner och ARC siktar på att göra den till världens första koldioxidneutrala avfallsenergianläggning.

De första två helelektriska L-serie lastbilarna levererades i december 2021, och resterande del av flottan kommer levereras under 2022 och den första halvan av 2023.