CO2

Listar alla artiklar taggade med: CO2

100% fossilfria transporter hos Coca-Cola i Sverige

Som ett resultat av målmedvetet arbete tillsammans med transportörer använder Coca-Cola i Sverige nu 100% fossilfritt drivmedel i alla inrikestransporter.

EU positivt till skattebefrielse på rena biodrivmedel

EU-kommissionen ställer sig positiv till skattebefrielse på rena biodrivmedel. Stora prishöjningar på klimatbra drivmedel kan väntas 2023 om EU inte låter rena biodrivmedel undantas från skattekrav. Nya statsstödsregler ändrar förutsättningarna. Därför är det av största vikt att regeringen nu ansöker om skattebefrielse hos EU senast 1 mars.

DB Schenker ansluter sig till IRU med fokus på globala logistikutsläpp

Den globala multimodala logistikoperatören DB Schenker har anslutit sig till IRU, en global vägtransportorganisation, som nu välkomnar den nya medlemmen.

Danmark har fått sin första plugin-hybridlastbil

Kort efter nyår kunde region Sjælland i Danmark stoltsera med att sätta Danmarks första plugin-hybridlastbil i drift. Det är en Scania P 320 B4x2 PHEV (plugin Hybrid Electric Vehicle). Fordonet ska bland annat transportera läkemedel, laboratorieprov och andra medicinska produkter mellan Region Sjællans sjukhus i Køge och Roskilde.

Gräddfiler för gröna lastbilar i Göteborgs hamn nu igång

Den 1 januari togs gräddfilerna i drift av Göteborgs hamns två största operatörer. Nu vill vi veta hur ni som kör upplever att Green Priority fungerar och påverkar satsningar som denna åkerierna i valet av fordon vid nyinvesteringar i fordonsflottan.

DHL har tilldelat Girteka Logistics Green Carrier Certificate

Den litauiska transportgiganten Girteka Logistics var ett av de första vägtransportföretagen som fick Green Carrier Certificate av en av sina samarbetspartners, DHL. Certifikatet upprättades av DHL för att certifiera sina underleverantörer vilket ökar transparensen bakom deras hållbarhetsmål för deras kunder.

Rena och höginblandade biodrivmedel befrias från koldioxid- och energiskatt under 2022

Rena och höginblandade biodrivmedel är befriade från koldioxid- och energiskatt under 2022. Detta i enlighet med ett statsstödsgodkännande från Europeiska kommissionen. Det är i dagsläget oklart om ytterligare förlängningar av statsstödsgodkännandet kommer att kunna medges.

Åkeriet som älskar att testa hållbara transportlösningar

Det har gått drygt 30 år sedan visionären Roger Nilsson, vd för två av DB Schenkers samarbetsåkerier TGM och Bäckebols åkeri, för första gången testade elbilar i sin verksamhet.

Lidl och Einride accelererar elektrifieringen av transporter

Lidl Sverige har sedan 2017 haft ett samarbete med teknikföretaget Einride – den ledande leverantören av elektriska och autonoma transportlösningar. Hösten 2020 inleddes elektrifieringen av Lidls distribution i Stockholmsområdet och nu utökas samarbetet till att omfatta fler butiker och turer. Därmed beräknar Lidl att minska sina CO2-utsläpp med cirka 250 ton under nästa år.

Gräddfil för gröna lastbilar i Göteborgs hamn

För att motivera godstransportföretagen att snabbare öka andelen utsläppsfria lastbilar, går två av Göteborgs hamns största terminaloperatörer samman i ett nytt projekt vid namn ”Green Priority”. Genom att ge kunder som fokuserar på eldrift tydliga effektivitetsvinster vill man accelerera övergången till utsläppsfria lastbilar i hamnen.