Miljö

Listar alla artiklar taggade med: Miljö

Som sagt: ”Vad fan får jag för pengarna”

Elektrifiering har blivit ett mantra för alla som av olika anledningar vill hävda sig i miljödebatten. Så snart någon nämner ordet ”miljö” är det inte många som vågar ta en debatt för att ifrågasätta rimligheten i till exempel nya skattepålagor.
Men frågan är ändå om vi snart inte är tvingade till att sätta ner foten och fundera över tingens ordning? Inte minst av ren självbevarelsedrift.

Explosionsartad försäljning av biogas till åkerier

Under 2021 ökade Svensk Biogas, försäljningen till åkerisegmentet av sin lokalproducerade biogas med 145 procent jämfört med 2020. När aktörer inom transportsektorn satsar på omställning från fossila bränslen, går alltfler åkerier över till att använda förnybar biogas i flytande (LBG) och komprimerad form (CBG).

Scandinavian Biogas storinvesterar i norra Europas största anläggning för flytande biogas

Andra halvåret 2023 beräknas den utbyggda anläggningen i Gladö Kvarn på Södertörn för produktion av flytande biogas (Bio-LNG) vara klar. Anläggningen kommer att producera 220 GWh flytande biogas per år, och den blir med detta den största i sitt slag i norra Europa. Den tidigare största anläggningen är norska Skogn, som även denna ägs av Scandinavian Biogas. Som jämförelse motsvarar 220 GWh en energimängd på 22 miljoner liter diesel.

Fristad lanserar världens första miljödeklarerade varselkollektion

Fristads lanserar nu sin mest omfattande och "hållbart producerade" kollektion av arbetskläder någonsin – Fristads Green Varsel. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Danmark har fått sin första plugin-hybridlastbil

Kort efter nyår kunde region Sjælland i Danmark stoltsera med att sätta Danmarks första plugin-hybridlastbil i drift. Det är en Scania P 320 B4x2 PHEV (plugin Hybrid Electric Vehicle). Fordonet ska bland annat transportera läkemedel, laboratorieprov och andra medicinska produkter mellan Region Sjællans sjukhus i Køge och Roskilde.

Den ohållbara returkarusellen

När du en gång vant dig vid fri frakt, är det svårt att plötsligt börja betala för den verkliga frakt- och returkostnaden. Samtidigt vill allt fler konsumenter veta vilken miljöpåverkan deras konsumtion har. Anna-Maria Petisme som forskar kring e-handel och hållbarhet, med fokus på produktreturer, vid Jönköping International Business School. Hon säger: ”Här har e-handlare en möjlighet att sticka ut och faktiskt visa vad både produkt och fraktalternativ kostar för miljön.”

Gräddfiler för gröna lastbilar i Göteborgs hamn nu igång

Den 1 januari togs gräddfilerna i drift av Göteborgs hamns två största operatörer. Nu vill vi veta hur ni som kör upplever att Green Priority fungerar och påverkar satsningar som denna åkerierna i valet av fordon vid nyinvesteringar i fordonsflottan.

Elektrifieringskommissionen presenterar 10 steg som ska påskynda elektrifieringen

Elektrifieringskommissionen presenterar idag en handlingsplan för att möjliggöra eldrivna transporter längs större vägar, med fokus på tunga transporter. Handlingsplanen pekar ut den övergripande inriktningen för utbyggnad av laddinfrastruktur och tankinfrastruktur för vätgas längs större vägar och presenterar 10 steg som påskyndar elektrifiering av både lätta och tunga transporter.

Miljön i fokus när Centrum Pile inleder samarbete med Akkafrakt

Påltillverkaren Centrum Pile expanderar med en ny produktionsanläggning i Akkafrakts lokaler i Dalby i Skåne. I fastigheten finns fabrikslokal, kontor och lagerytor. Samtidigt inleds ett långsiktigt partnerskap mellan Akkafrakt och Centrum Pile, där Akkafrakt får i uppdrag att transportera material, pålar och ballast till och från anläggningen. Centrum Pile beräknar att den nya anläggningen tillsammans med den effektiva transportlösningen kommer att spara in mer än 240 000 liter bränsle och koldioxid motsvarande 600 000 kilo koldioxidekvivalenter per år.

Åkeriet som älskar att testa hållbara transportlösningar

Det har gått drygt 30 år sedan visionären Roger Nilsson, vd för två av DB Schenkers samarbetsåkerier TGM och Bäckebols åkeri, för första gången testade elbilar i sin verksamhet.