Som lyssnare kan du i den här podden förvänta dig att innehållet kommer att vandra i samma fotspår som Proffs redaktionella innehåll i övrigt, alltså med stort fokus på transportfusket. Men vi kommer också att prata om branschens positiva sidor, precis som vi ofta gör (inte minst) i den tryckta versionen av tidningen.

Är gasdrivna lastbilar på väg att bli miljövidriga?

LYSSNA NU!

I ”En Riktig Chaufförspodd” den här gången pratar vi återigen om ett högst aktuellt ämne – ett så kallat miljöbränsle. Eller åtminstone det som vi trodde var ett miljömässigt bra drivmedel, nämligen gas.
Gästerna i podden lyfter bland annat regeringens förslag som gått ut på remiss – att lätta biogasdrivna fordon inte ska klassas som miljöbilar i framtiden.

Vad kan en sådan ”kovändning” innebära för åkerinäringens aktörer? Behöver de vara rädda för att deras mångmiljoninvesteringar i gasdrivna lastbilar nu plötsligt ska klassas som vilken annan dieseldriven lastbil som helst?

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) pekar på att det i grunden handlar om ett EU-direktiv som Sverige måste implementera. Är remissrundan därmed ett spel för gallerierna? Eller har Sverige ”övertolkat” direktivet?

Har Sverige en förmåga att titta allt för långt in i framtiden när vi pratar om miljö. Enligt våra gäster kan det mycket väl vara så…

Med oss i studion på Scandic i Helsingborg har vi bland annat två herrar som varit med oss tidigare. Juristen och lobbyisten Tommy Pilarp – och åkeriägaren Kaj Johansson som driver åkeriet Kaj Inrikes i Älmhult.

En som däremot inte har varit med oss tidigare är John Wihlborg från Gasum. Företaget som satsat – och fortfarande satsar – hårt på att bygga upp depåer för fordonsgas till tunga fordon.

Kaj Johansson och Kaj Inrikes har testat – och kör fortfarande med – gasdrivna lastbilar. Och Tommy Pilarp har stor erfarenhet av påverkansarbete i EU:s högkvarter i Bryssel. Alltså lobbyarbete som har stor betydelse för alla beslut som fattas i unionen och som många gånger får effekter för både medborgarna och för företagen.

Välkommen till ett nytt intressant avsnitt av ”En Riktig Chaufförspodd”.

Avsnittet presenteras i samarbete med:


Tidigare avsnitt

Gå in och lyssna på avsnitten som vi har publicerat tidigare. Du hittar dem här!


Vem vill du höra i En RIKTIG Chaufförspodd?

Nu vill vi veta vem du tycker att vi skulle bjuda in till diskussion i studion. Skicka ett mejl till oss på adressen podd@vagpress.se och ge förslag på personer, företag, myndigheter och så vidare!
Motivera gärna varför du vill att vi ska göra det specifika avsnittet och ge förslag på frågor som du vill att vi tar upp i just ”ditt podd-avsnitt”.

Prenumerera och visa att du är engagerad!

Tidningen Proffs jobbar envist för att lyfta branschfrågorna i syfte att skapa medvetenhet om de problem som riskerar att slå omkull svensk transportnäring.
Vi gör detta genom fyra olika kanaler; Den tryckta tidningen, Webben, Webb-TV och Podd.


Visa att du är engagerad – stötta oss i vårt arbete genom att PRENUMERERA PÅ PROFFS!

Lyssna i Google Podcasts