Krönikor

SVEN-ERIK ALHEM
Vem är det här? Proffs krönikör gissar att inte är många vet vem som är högste chef på Traf­ikverket. Foto: Elin Gårdestig

Hur många vet vem som är högste chef på Trafikverket?

Trafikverket har ofta – berättigat – hamnat i blåsväder. Ibland till följd av annat besvärligt ”riktigt” skitväder som till exempel under stora snökaoset på E22 i vintras. Det var då i början av januari inemot tusen bilar med förare och ibland passagerare fastnade på E22 mellan Hörby och Kristianstad i Skåne. Många människor var i fara när de fick sitta kvar länge i sina fordon innan de till slut kunde evakueras.

Alhem: ”Varför är det lagligt att varna för poliskontroller?”

Samordning är ett begrepp som ­används flitigt inte minst i rättsliga samm­anhang. Polisen tycker inte att de klarar brottsbekämpningen själva. De behöver hjälp av allmänheten och av många andra myndigheter. Något som polisen under lång tid och ofta framhållit.
Detsamma gäller i den viktiga ­frågan att bryta rekryteringen av barn till gängkriminalitet. Säkert kloka och ­korrekta synpunkter från polisen. Men det ­måste också ställas högre krav på polisen själva när det gäller att klara av hant­eringen av alla anmälningar om brott. Att behandlingen sker seriöst och ­professionellt.