Elektrifiering

Listar alla artiklar taggade med: Elektrifiering

Danmark har fått sin första plugin-hybridlastbil

Kort efter nyår kunde region Sjælland i Danmark stoltsera med att sätta Danmarks första plugin-hybridlastbil i drift. Det är en Scania P 320 B4x2 PHEV (plugin Hybrid Electric Vehicle). Fordonet ska bland annat transportera läkemedel, laboratorieprov och andra medicinska produkter mellan Region Sjællans sjukhus i Køge och Roskilde.

Volvos ellastbil utmärker sig i oberoende energieffektivitetstest

Volvos tunga elektriska lastbil har satts på prov och utmärker sig både i räckvidd och energieffektivitet. Det stod klart efter att det första oberoende energieffektivitetstestet med en fullastad tung elektrisk Volvolastbil gjorts i Tyskland. Den elektriska lastbilen överskred sitt officiella räckvidd och använde 50 procent mindre energi än sin dieselmotsvarighet.

Elektrifieringskommissionen presenterar 10 steg som ska påskynda elektrifieringen

Elektrifieringskommissionen presenterar idag en handlingsplan för att möjliggöra eldrivna transporter längs större vägar, med fokus på tunga transporter. Handlingsplanen pekar ut den övergripande inriktningen för utbyggnad av laddinfrastruktur och tankinfrastruktur för vätgas längs större vägar och presenterar 10 steg som påskyndar elektrifiering av både lätta och tunga transporter.

Åkeriet som älskar att testa hållbara transportlösningar

Det har gått drygt 30 år sedan visionären Roger Nilsson, vd för två av DB Schenkers samarbetsåkerier TGM och Bäckebols åkeri, för första gången testade elbilar i sin verksamhet.

Sju nya regeringsuppdrag för att öka takten i elektrifieringen av transporter

Regeringen har beslutat om flera nya uppdrag för att öka takten i elektrifieringen av transportsektorn. Detta utöver redan aviserade satsningar inom området. Och nu handlar det främst flyg- och fartygstrafik. Bland annat får Trafikanalys i uppdrag att analysera möjliga incitament för att åstadkomma en ökad användning av både så kallad landström, när fartyg ligger vid kaj, och laddström, för att ladda batterier för eldrift i hamnar.

Lidl och Einride accelererar elektrifieringen av transporter

Lidl Sverige har sedan 2017 haft ett samarbete med teknikföretaget Einride – den ledande leverantören av elektriska och autonoma transportlösningar. Hösten 2020 inleddes elektrifieringen av Lidls distribution i Stockholmsområdet och nu utökas samarbetet till att omfatta fler butiker och turer. Därmed beräknar Lidl att minska sina CO2-utsläpp med cirka 250 ton under nästa år.

DFDS beställer ytterligare 25 el-lastbilar från Volvo

Volvo Lastvagnar har fått en order på ytterligare 25 tunga, helelektriska lastbilar från DFDS, norra Europas största sjöfrakt- och logistikföretag. De nya fordonen är en tilläggsbeställning till rekordordern på100 Volvo FM Electric i oktober och innebär att Volvo ska leverera totalt 125 eldrivna lastbilar till DFDS.

Nytt faktablad om elvägars möjligheter

I den bredd av lösningar som kommer krävas för att nå Sveriges transportpolitiska mål till 2030 kan elvägar spela en viktig roll för flera olika typer av transportflöden. Elvägar har tidigare främst diskuterats som en lösning för elektrifiering av tunga transporter, men möjligheten finns för fler fordonsslag att nyttja tekniken. Faktabladet beskriver vart tekniken befinner sig idag, hur elvägar kan användas och vilka fördelar som finns med tekniken. Det skriver Power Circle i ett pressmeddelande.

Lastbilstillverkare går samman för att skynda på utbyggnaden av laddningsnätverk

De tre ledande kommersiella fordonstillverkarna Volvokoncernen, Daimler Truck och TRATON Group har undertecknat ett bindande avtal om att skapa ett samriskföretag för att installera och driva ett högpresterande offentligt laddningsnätverk för batteridrivna, tunga fjärrtransportlastbilar och långfärdsbussar över hela Europa.

Volvos ellastbilar testade i extrem vinterkyla

Många av oss har upplevt det – batteriet i mobiltelefonen tappar ström när det blir riktigt kallt ute. För att undvika samma öde har Volvo Lastvagnar testat sina eldrivna lastbilar i extrem vinterkyla nära Polcirkeln. Vad blev resultatet? En funktion för att bibehålla batteriernas prestanda, även när temperaturen kryper ner långt under nollgradigt.