Hovrättsdom

Listar alla artiklar taggade med: Hovrättsdom

Kvinna dödad av tappad last – chauffören frias i hovrätten

Under en transport från Munkedal till Oslo föll tre stora betongelement av en trailer och en äldre kvinna i en mötande mopedbil dödades. Lastbilschauffören åtalades för vållande till annans död, men trots att lasten var otillräckligt säkrad friades han av Uddevalla tingsrätt. Hovrätten för västra Sverige har nu fastställt tingsrättens dom.

Fängelse och näringsförbud för ”svart” flyttfirma

Fyra personer har dömts för en omfattande ekobrottshärva med falska fakturor och svart arbetskraft i den västsvenska flyttfirman Rolles Flyttservice i Göteborg AB. Totalt handlar det om falska fakturor för mer än 10 miljoner kronor. Tre av de inblandade döms till fängelse på mellan 3 och 4,5 år, samt näringsförbud.

Hovrätt friar rattfyllerist – kan ha kört i sömnen

En man i 40-årsåldern stoppades med 2,54 promille i blodet när han nattetid körde lätt lastbil i Göteborg.
Tingsrätten dömde honom till två månaders fängelse för grovt rattfylleri. Nu har Hovrätten för västra Sverige friat honom, och skälet är att det inte kan uteslutas att han kört i sömnen.

Skärpt straff för ”den rökande dieseltjuven”

Ett par uppmärksamma poliser, och kvarlämnade fimpar, blev två dieseltjuvars fall.
De dömdes av tingsrätten till fängelse i ett år respektive sex månader för bland annat grov stöld och stöld och skulle dessutom utvisas ur riket för en tid av fem år. En av dem överklagade, med följd att hovrätten nu skärper straffet till fängelse i ett år och fyra månader.

Hovrättsdom:

Fortkörare friad efter dödsolycka

En 68-årig betongbilschaufför åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död sedan han vid en vägkorsning utan övergångsställe kört på och dödat en kvinnlig fotgängare.
Men trots att han höll 75 km/tim där hastigheten var begränsad till 60 frias han av både tingsrätt och hovrätt.

Hovrätten friar på nästan alla punkter i kör- och vilotidsmål

En 37-årig lastbilschaufför dömdes i tingsrätten för att vid flera tillfällen inte ha haft föreskriven dygnsvila, överskridit längsta dagliga körtid och låtit bli att ta föreskriven rast. Hovrätten friar honom nu på de flesta punkterna, eftersom polisen inte använt rätt analysverktyg vid granskningen av färdskrivarens information.