Skärpt straff för ”den rökande dieseltjuven”

Ett par uppmärksamma poliser, och kvarlämnade fimpar, blev två dieseltjuvars fall.
De dömdes av tingsrätten till fängelse i ett år respektive sex månader för bland annat grov stöld och stöld och skulle dessutom utvisas ur riket för en tid av fem år. En av dem överklagade, med följd att hovrätten nu skärper straffet till fängelse i ett år och fyra månader.

Under en rutinpatrullering på natten den 11 oktober förra året mötte två Hässleholmspoliser en vit skåpbil på väg 24 i Finja. De bestämde sig för att vända och köra efter skåpbilen. Efter en så kallad slagning kunde de konstatera att skåpbilen och dess ägare förekommit tidigare i samband med dieselstölder.

När de kom i kapp bilen hade den stannat vid en parkeringsficka. Det luktade diesel om bilen, och poliserna kontrollerade därför skåpbilens lastutrymme. Där fanns ett 50-tal dunkar med diesel, kommunikationsradio, sladdar, batteri, pump och diverse verktyg.

De två männen i bilen, 22 och 23 år gamla, anhölls och topsades. Topsningen gav en hel rad DNA-träffar mot cigarettfimpar som hittats på olika brottsplatser runt om i södra Sverige, och framför allt i Osbytrakten.

Männen, som är litauiska medborgare, åtalades vid Hässleholms tingsrätt. De båda misstänktes för att under perioden 11 maj till 11 oktober (då de greps) ha stulit diesel från farmartankar, grävmaskiner i olika grustag och vägbyggen och från lastbilar och maskiner på åkeriers inhägnade områden. Dessutom för att ha tagit verktyg och maskiner, plus ett aggregat till en skogsavverkningsmaskin (nyvärde cirka 600 000 kronor).

Bränslestölderna omfattade minst 9 400 liter diesel.
Natten då de greps hade 1 500 liter diesel stulits från en grävmaskin och en farmartank vid ett vägbygge i Pukavik, cirka en timmes körning därifrån.

Samma mängd diesel hittades i de båda männens skåpbil, men de nekade inför Hässleholms tingsrätt till att ha varit vid vägbygget i Pukavik. Dieseln hade de köpt billigt i Karlshamn av en man vid namn ”Oleg” hävdade de.

Tingsrätten ansåg att deras berättelse på många sätt var märklig, men eftersom ingenting band dem till brottsplatsen friades de för stöld. Istället dömdes de för häleri.
På samma grund friades en av männen för ett stöldförsök den 7 oktober i ett grustag utanför Osby, det fanns inget som band honom till brottsplatsen.

På de övriga sju åtalspunkterna fälldes de. DNA-analys av cigarettfimpar band dem till de olika brottsplatserna.

Den yngre av männen, som inte tidigare är straffad i Sverige, dömdes till sex månaders fängelse för stöld och häleri. Han dömdes också till att betala skadestånd på 36 454 kronor.

Den andre mannen, 23-åringen, dömdes så sent som i våras till villkorlig dom för bland annat stöld av diesel. Påföljden blev denna gång ett års fängelse för grov stöld, stöld, försök till stöld och häleri. Plus 255 532 kronor i skadestånd för det som stulits och förstörts.

Båda männen skulle dessutom utvisas ur riket med förbud att återvända före 30 november 2017 ansåg tingsrätten.

Både åklagaren och 23-åringen överklagade. 23-åringen ville i första hand att hovrätten helt skulle fria honom, i andra hand att fängelsestraffet kortades. Åklagaren ansåg tvärtom att gärningarna i två fall skulle bedömas som stöld (istället för försök till stöld respektive häleri) och straffet skärpas.

Hovrätten över Skåne och Blekinge går nu helt på åklagarens linje.
”Dieselstölderna har ägt rum under en relativt kort tidsperiod på ett systematiskt sätt som har starka drag av yrkesmässighet” konstaterar hovrätten.

Som en följd av detta och den tidigare domen ökar hovrätten på fängelsestraffet till ett år och fyra månader. I övrigt gäller tingsrättens dom.

 

Läs även

Rökning är skadligt – även för dieseltjuvar

Om artikeln

Publicerad: 2013-02-08 14:35
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstölder Hovrättsdom Rättsfall