Förarkort

Listar alla artiklar taggade med: Förarkort

Nacka Bilfrakt AB förlorar trafiktillståndet

Året är 2016 och på annandag jul får åkeriet påhälsning av polisen. Det leder till att Transportstyrelsen genomför en tillsyn mot företagets tillstånd och åkeriets dåvarande företrädare och trafikansvarige som förklaras olämplig att bedriva yrkesmässig trafik till och med 14 maj 2021. Detta främst på grund av upprepade sanktioner mot Nacka Bilfrakt AB rörande företagets kör- och vilotider, färdskrivare med mera som bolagets påförts mellan 2013 och 2018.

Fel förarkort, överlast och koppling till ökänt Västeråsåkeri

Handhavandefel med färdskrivare är inte ovanligt att yrkestrafikgrupperna stöter på när de utför sina kontroller av yrkestrafiken. Men det är inte heller ovanligt att föraren, ibland med åkeriets goda minne, avstår från att använda förarkort eller använder någon annans. Det sistnämnda träffar bilinspektör Jonas Nordin på när han stoppar en lastbil på Karleby kontrollplats i Västerås.

Eskilstuna yrkestrafikgrupp på besök i Luleå

Mellan den 4-6 april befinner sig tre bilinspektörer och en trafikpolis från Eskilstunas yrkestrafikgrupp samt en bilinspektör från Nyköping på besök hos yrkestrafikgruppen i Luleå. Besöket handlar om erfarenhetsutbyte och man arbetar tre pass. Även Eskilstunagruppen får använda sina klampar.

Bilinspektören: Att ljuga ska inte löna sig

Hur skickliga kontrollanterna än är på att upptäcka körning med dubbla förarkort, måste bevisningen uppfylla vissa kriterier för att hålla juridiskt. Det kan emellanåt leda till att den som ljuger belönas medan den ärlige får betala. Så ska det inte vara tycker de bilinspektörer vi talat med. ”Fusk och kriminalitet på vägarna måste mötas med samhällets fulla kraft”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Dubbla förarkort blev 220 000 kronor i sanktionsavgift

Först ser inte chauffören bilinspektören som står ute på vägen för att vinka in ekipaget. Sedan framkommer att fordonet körs med två förarkort varav det ena tillhör en person med b-behörighet. Och hur långa sträckor är det trovärdigt att hävda att man kör med personbil för att göra ett förarbyte?

Transportstyrelsens tuffare praxis leder till fler tillståndsindragningar

Transportstyrelsen har infört en ny praxis när det gäller bedömningen av ”det goda anseendet”. Att den nya praxisen är tuffare har redan två åkerier fått känna av och fler lär följa. Den tuffare praxisen baserad på befintlig lagstiftning, har tagits fram i samarbete med jurister och andra regelexperter. ”Att byta en trafikansvarig är inte alltid tillräckligt om bolaget tillhör kategorin ”det grova fusket”, säger Transportstyrelsen.

Indraget trafiktillstånd och olämpligförklaring

Efter att ha varit verksamt i fem år återkallas nu trafiktillståndet för Goods Transport Scandinavia AB och två personer olämpligförklaras fram till 2027. Bakom Transportstyrelsens beslut ligger ett stort antal överträdelser som rör bland annat förarkort, kör- och vilotidsregler och obesiktigade färdskrivare vilket lett till ett antal sanktionsavgifter under de gångna åren.

Slarv ledde till dryga böter för brittisk förare

Även i Storbritannien finns det lastbilschaufförer som lämnar säkerhetstänket och det sunda förnuftet hemma när de beger sig ut på vägarna. Den brittiske föraren får böter på mer än 800 pund vilket motsvarar cirka 10 000 kronor och fordonet beslagtas.

Körning utan förarkort kostade 220 000 – i Danmark

En tysk åkeriägare och dennes chaufför dömdes nyligen av rätten i danska Kolding att betala dryga böter för körning utan förarkort i färdskrivaren.

Efter vältolyckan på E4 vid Gränna: Åkeriet kritiseras hårt under rättegången

Efter vältolyckan på E4 nära Gränna då en dragbil tillhörande Transscandinavian Logistics med en trailer från Ntex gick av vägen och ramlade ner på mötande körbana, så har rättegången nu hållits. Åkeriet och speditören har förekommit i tidigare artiklar vi publicerat både på webben och i den redaktionella tidningen. Föraren under rättegången: "Jag hade arbetat i 20 timmar och kände sömnbristen".