Ekobrottslighet

Listar alla artiklar taggade med: Ekobrottslighet

Fängelsedomarna mot de dömda i Skaraslättshärvan står fast

Hovrätten har bedömt bevisningen fel och dessutom gjort sig skyldig till grovt rättegångsfel hävdade de dömda i den så kallade Skaraslättshärvan, och överklagade till Högsta domstolen.
Högsta domstolen har dock beslutat att inte bevilja prövningstillstånd, vilket innebär att hovrättsdomen med fleråriga fängelsestraff för samtliga inblandade står fast.

Dömda i Skaraslättshärvan går till HD

Hovrätten har bedömt bevisningen fel och dessutom gjort sig skyldig till grovt rättegångsfel hävdar de dömda i den så kallade Skaraslättshärvan, och överklagar till Högsta domstolen.
? Jag är fullständigt bestört över hovrättens dom, då jag alltid varit noga med att göra rätt för mig och följa regler och lagar. Jag har aldrig haft uppsåt att lura någon, inte heller Skatteverket, förklarar huvudmannen David Strid, tidigare vd i Skaraslättens Transport AB.

Fällande hovrättsdomar i Skaraslättshärvan

Det blev fällande domar i den så kallade Skaraslättshärvan även i hovrätten. För huvudmannen David Strid, tidigare vd i Skaraslättens Transport AB, mildrades påföljden något. Han döms nu till fängelse i 3 år och 6 månader och näringsförbud i 7 år. En medhjälpare får straffet skärpt från 1 års fängelse till 1 år och 8 månader.
? Som jag ser det är det ett förväntat resultat, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

Nu rullas Skaraslättshärvan upp i hovrätten

I mars för snart två år sedan dömdes Skaraslättens Transport AB:s tidigare vd och fyra andra personer av Göteborgs tingsrätt för omfattande affärer med falska fakturor och svarta löner. Domen överklagades och i morgon inleds rättegången i Hovrätten för västra Sverige.

HD-beslut får stora konsekvenser

Ett skattetillägg är ett straff konstaterar Högsta domstolen. Det innebär att den som har fått ett skattetillägg därför att han eller hon har lämnat en oriktig uppgift inte därefter får åtalas för skattebrott på grund av samma oriktiga uppgift (det så kallade dubbelbestraffningsförbudet).
Domstolens beslut lär få stora konsekvenser. Det kan exempelvis medföra att ansvariga i den så kallade Skaraslättshärvan går fria eller får sänkta straff.

Skattesmäll kan fria Strid från skattebrottsåtal

Skaraslättens tidigare vd David Strid har ovanpå allt annat fått ett krav från Skatteverket på närmare 3,8 miljoner kronor för inkomstskatt och skattetillägg. Det är en skattesmäll som svider men den kan, paradoxalt nog, få till följd att han frias i det pågående skattebrottsmålet.

Förhandlingarna i Skaraslättshärvan inställd

Hovrättsförhandlingarna i den så kallade Skaraslättshärvan, som skulle ha startat nu på måndag, har ställts in på obestämd tid.

Skaraslättshärvan upp i hovrätten i april

För snart ett år sedan kom Göteborgs tingsrätts dom i den så kallade Skaraslättshärvan, där fem personer dömdes för bland annat skattebrott och bokföringsbrott. Domen överklagades och i mitten av april kommer målet upp i hovrätten.

Nya problem för Strids på Skaraslätten

Tidigare har Skaraslättens Transports förre vd David Strid dömts till fyra års fängelse och tio års näringsförbud, och två företag med kopplingar till företagsgruppen försatts i konkurs.
Nu har fadern, Per Strid, åkt på en skattesmäll i två av sina bolag. Bolagen krävs på närmare två miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

Skaraslättens förre vd i fortsatt motvind

David Strid, tidigare vd för Skaraslättens Transport AB, har drabbats av ännu en motgång. Han överklagade den fällande tingsrättsdomen, och hävdade att domaren varit jävig och att Göteborgs tingsrätt gjort sig skyldig till grovt rättegångsfel. Han begärde därför att domen skulle undanröjas och målet återvisas till tingsrätten för att handläggas av en oberoende domare. Men Hovrätten för västra Sverige har i dag beslutat avslå hans begäran.