SKARASLÄTTSHÄRVAN

Nya problem för Strids på Skaraslätten

Skattesmäll för Per Strid

Tidigare har Skaraslättens Transports förre vd David Strid dömts till fyra års fängelse och tio års näringsförbud, och två företag med kopplingar till företagsgruppen försatts i konkurs.
Nu har fadern, Per Strid, åkt på en skattesmäll i två av sina bolag. Bolagen krävs på närmare två miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

Per Strids bolag PI-Lots AB sköter bland annat lastning och lossning av containrar på Jula AB:s centrallager i Skara.
PI-Lots har inte haft några egna anställda, istället har man anlitat utländsk arbetskraft. Denna arbetskraft har i huvudsak utgjorts av rumänska arbetstagare som hyrts in från det rumänska företaget Cargo Scan SRL, och lettiska uppdragstagare som förmedlats genom lettlandsregistrerade SIA RGA.

Skatteverket har genomfört en revision av PI-Lots avseende just användandet av utländsk arbetskraft. Efter det som kom fram där har man även reviderat Cargo Scan, som också ägs av Per Strid och där han i september 2010 tog över som VD efter sonen David Strid.

Revisionen visar att PI-Lots under 2010 och 2011 har haft totalt ett 30-tal lettiska arbetstagare. De har administrerats av SIA RGA, men var och en av dem har haft ett personligt kontrakt med PI-Lots.

Letterna har haft timlön, vanligen 100 kronor per timme. De har rapporterat arbetad tid till SIA RGA, som sedan ställt samman en samlingsfaktura som skickats till PI-Lots. När den fakturan betalts har SIA RGA sett till att respektive uppdragstagare fått sin del av betalningen. SIA RGA har fått tio procent av ersättningen i provision.

Uppdragstagarna har inte haft intyg som visar att de tillhört det lettiska socialförsäkringssystemet. Inte heller svensk F-skattsedel. De har arbetat under sådana villkor att de är att anse som anställda hävdar Skatteverket. Det betyder, sammantaget, att PI-Lots skulle ha gjort avdrag på letternas ersättning för preliminärskatt, och betalat arbetsgivaravgifter.

För 2010 och 2011 handlar det om totalt 3,8 miljoner kronor i undanhållna löner, och Skatteverket har nu i ett omprövningsbeslut krävt att PI-Lots ska betala drygt 1,3 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

Efter revisionen av Cargo Scan konstaterar Skatteverket att bolaget under 2010 haft 47 personer som arbetat åt PI-Lots. De har arbetat en månad i taget och ungefär 20 åt gången i Sverige. En gång i månaden kör Skaraterminalen AB (ett annat av Per Strids bolag) en buss mellan Sverige och Rumänien för transport av personal.

Cargo Scans största kund har varit PI-Lots (uppdraget på Julas centrallager). Under 2010 svarade PI-Lots för 87 procent av Cargo Scans redovisade omsättning. Resten gällde uppdrag åt det numera konkursade Quatron AB som ägdes av David Strid.

Rumänerna har under sin vistelse i Sverige bott i bostäder som tillhandahållits av Per Strid. Bostäderna finns i en stor renoverad lada som förutom personalbostäder även rymmer kontor åt Strids olika bolag och verksamhetslokal åt hans hjälporganisation ”Slättmissionens hjälpande hand”.

De rumänska arbetarna har skjutsats mellan personalbostäderna och arbetsplatsen på Julas centrallager med buss som Skaraterminalen AB stått för. Arbetsledningen har skötts av två personer anställda på Skaraterminalen.

Cargo Scan är inte registrerad som arbetsgivare i Sverige, man har inte lämnat skattedeklarationer eller kontrolluppgift från arbetsgivare, och man har inte gjort avdrag för preliminärskatt.

Men hela bolagets redovisade omsättning för 2010 motsvaras av vad man fakturerat svenska kunder för arbete som utförts i Sverige. För det arbetet har bolaget betalat sina rumänska arbetare 791 517 kronor i lön och 2 453 508 kronor i traktamente, totalt 3 245 025 kronor.

Hela det beloppet ska beskattas i Sverige, och vara underlag för arbetsgivaravgifter hävdar Skatteverket (traktamentsupplägget underkänns helt). Efter avdrag för 20 personer som haft intyg som visar att de tillhört det rumänska socialförsäkringssystemet och därmed betraktas som utsända återstår närmare 1,9 miljoner kronor som underlag för arbetsgivaravgifter.

Skatteverket kräver därför att Cargo Scan ska betala 644 000 kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.
Summan av Skatteverkets beslut blir att Per Strids bolag tillsammans tvingas punga ut med 1 968 884 kronor till svenska staten.

När Proffs når honom på telefon är han ändå inte alltför nedslagen.
– Ja du min vän, vi tar en dag i sänder och så får vi se var det hela landar. Vi anser att Skatteverket har fel och har överklagat båda besluten. Och skulle det ändå bli så att de i slutänden får rätt så får vi leva med det också, säger han.

Fotnot 1:
David Strid har överklagat domen om fängelse och näringsförbud. Målet har ännu inte avgjorts i hovrätten.

Fotnot 2:
Även Skaraslättens dotterbolag GCT Containerdepå AB har reviderats av Skatteverket. Det slutade med krav på närmare 8 miljoner kronor för moms, arbetsgivaravgifter och ej gjorda skatteavdrag på löner. Skatteverkets beslut meddelades den 4 september i år. Den 7 september försattes GCT Containerdepå på egen begäran i konkurs.

 

Läs även:

Skaraslättens dotterbolag i konkurs

David Strid överklagar

David Strids åkeri ”Quatron AB” i konkurs

Davis Strid dömd till fyra års fängelse

Åklagaren yrkar på fem års fängelse för huvudmannen

Skaraslättens tidigare vd fortsätter hävda sin oskuld

Åtalad i Skaraslättshärvan tog emot dödshot

Advokaten: ”Alla fakturor är korrekta”

Skaraslättens förre vd inför rätta idag

Falska fakturor skulle dölja svart arbetskraft – Sju åtalade i Skaraslättshärvan

Företrädare för Skaraåkeri misstänks för ekobrott

Företrädare för Skaraåkeri omhäktad – igen

Företrädare för Skaraåkeri fortsatt häktad

Vd i Skaraåkeri misstänks för grovt skattebrott

Om artikeln

Publicerad: 2012-12-07 17:10
Kategori: Nyheter
Taggar: Ekobrottslighet Per Strid Rättsfall Skaraslätten