Slarv ledde till dryga böter för brittisk förare

Även i Storbritannien finns det lastbilschaufförer som lämnar säkerhetstänket och det sunda förnuftet hemma när de beger sig ut på vägarna. Den brittiske föraren får böter på mer än 800 pund vilket motsvarar cirka 10 000 kronor och fordonet beslagtas.

Polisen i Wiltshire får ett samtal från en allmänhet som ser en lastbil framföras gods som denne upplever som dåligt lastsäkrat. När polisen hittar fordonet, konstaterar de att godset är lastat trippelställt och lastsäkringen är mycket riktigt undermålig på flera sätt.

Lastsäkringen uppvisade bland annat sönderrivna remmar, fel typ av krokar och ramarna samt lastsäkringskrokarna på godset var också sönderrostade.

Det skulle dock inte endast landa i dålig lastsäkring. Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA), kunde sedan konstatera att den 52-årige föraren inte har något förarkort och att fordonet inte är besiktigat samt att färdskrivaren inte är besiktigad. Fordonet beslagtas på plats.

Trafikpolis Will Ayres, från Wiltshire Police vägtrafikenhet.
– Tack vare den uppmärksamma allmänheten kunde vi snabbt lokalisera fordonet och föraren samt utföra de nödvändiga kontrollerna. Det är uppenbart att detta ekipage utgjorde en reell risk för andra trafikanter och vi är bara tacksamma för att vi kunde ingripa innan en allvarlig olycka skedde, säger han till Commercial Motor.

Han avrundar med att understryka att alla som kör dessa typer av fordon har en skyldighet att se till att deras last är ordentligt lastsäkrad. Det finns strikta regler som måste följa för att säkerställa att transporten kan ske på ett säkert sätt.

Om artikeln

Publicerad: 2022-01-10 11:25
Kategori: Nyheter
Taggar: Böter Förarkort Fordonsbrister Gods Körkort Lastbil Lastsäkring Lastsäkringsbrister Transport