Elektrifierade tunga transporter i Portugal är fortfarande en utmaning. Foto: Scania. Elektrifierade tunga transporter i Portugal är fortfarande en utmaning. Foto: Scania.

Banbrytande samarbete för omställning till elektrifierade transporter

Ett initiativ för att elektrifiera transporten av IKEA:s produkter i Portugal visar hur branschöverskridande samarbeten kan möjliggöra omställning. I slutet av juni tar transportören KLOG den första av flera ellastbilar från Scania i drift.

De batterielektriska lastbilarna ska transportera IKEA-produkter från IKEA Industry i Paços de Ferreira till Portos hamn i Leixões, och till IKEA-varuhusen.

Samarbetet är resultatet av diskussioner som initierades 2023 av IKEA Supply Chain Operations och Scania. Det bryter ny mark på den portugisiska marknaden där elektrifieringen av tunga transporter är utmanande och utvecklingen av lokal infrastruktur fortfarande är i ett tidigt skede.

Skiftet till elektriskt i Portugal har gjorts ekonomiskt och praktiskt möjligt genom beräkningar av rutter, energianvändning och den tid det tar att ladda fordonet. Liknande skiften till elektrifierade transporter av IKEA-produkter pågår också i södra Frankrike och Polen.

I satsningen kommer IKEA Industry implementera en lösning där ett urlastat släp lämnas vid depån och ersätts med ett annat lastat släp. Syftet är att maximera fordonets drifttid och undvika körning utan last. Laddning kommer att tillhandahållas i hamnen av den portugisiska hamnmyndigheten i Leixões (APDL) och planeras även vid IKEA Industry.

För att uppnå ett verkligt skifte till fossilfria transporter krävs samarbete genom hela värdekedjan.
– Detta initiativ visar hur vi tillsammans kan minska koldioxidutsläppen och hitta skalbara lösningar, säger Dariusz Mroczek, Category Area Transport Manager inom IKEA Supply Chain Operations.

Scania har gjort det till sitt syfte att driva skiftet till ett hållbart transportsystem. Tekniken för hållbara transporter är redo, men det behövs branschöverskridande samarbeten för att den ska kunna tas i drift och skalas upp.
– Det här samarbetet visar hur det kan göras i praktiken och jag hoppas att det inspirerar andra att följa efter, säger Evalena Falck, Head of Strategic Account Management på Scania.

Och hos KLOG är man mycket stolta över att vara bland de första i Portugal att köra elektrifierade godstransporter.
– Vår vision är att bli uppmärksammade på den internationella marknaden som ett ledande logistikföretag som konstant håller hög kvalitet och samtidigt bedriver en ansvarstagande verksamhet som tar hänsyn till miljön, säger Egídio Lopes, vd på KLOG.

Om artikeln

Publicerad: 2024-06-20 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Ellastbil Fossilfria transporter Godstransport Ikea KLOG Laddinfrastruktur Scania Vägtransport