Godstransport

Listar alla artiklar taggade med: Godstransport

Redarna badar i pengar

Vinstfestivalen bland containerrederierna verkar inte ha något slut. Medan franska CMA CGM sänker sina priser för att bekämpa inflationen har, efter Hapag-Lloyd, Maersk nu drastiskt höjt sin vinstprognos igen. Medan glädjen står högt i tak på sjön, blir effekterna för resten av leveranskedjan mindre positiv.

Polen drömlandet för litauiska åkerier att etablera sig i

Enligt siffror från Linava, Litauens åkeriförbund, har 800 litauiska transport- och logistikföretag med en sammanlagd fordonsflotta på 8 000 fordon, etablerat sig utanför Litauen. Polen är det överväldigande mest populära landet för litauiska åkerier som vill etablera ett utländskt dotterbolag. Det handlar om ekonomi, tredje landsförare och EU:s mobilitetspaket.

Enorma vinster på bekostnad av leveranskedjan

EU bör kontrollera om containerrederier berikar sig själva på bekostnad av leveranskedjan och de europeiska konsumenterna. Tio näringslivsföreningar kräver detta av konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Finns det en inflationssnedvridning av konkurrensen?

Best Transport siktar på 50 nya elfordon under 2022

Best Transport är ett last mile-företaget som driver på hållbarhetsutvecklingen inom transportbranschen. Bolaget var bland annat först ut i Sverige med att erbjuda fossilfria leveranser, något som framför allt möjliggjordes genom användandet av det förnybara bränslet HVO100. Nu storsatsar bolaget på elektrifiering av fordonsflottan målet 50 nya elfordon 2022.

Första ellastbilen i Jämtland

Nu tar Sandberg & Jonsson, samarbetsåkeri till DB Schenker, nästa steg när det gäller hållbara transporter. Åkeriet är först ut i Jämtland med att sätta en helelektrisk Scania-lastbil i drift.

Det går inte att backa sig ur en poliskontroll

Den 29 juni är kontrollplats Långeberga i Helsingborg öppen. I det strålande solskenet hämtas ekipage in på löpande band. Ett ekipage skiljer sig från de andra då det utan att ha blivit inhämtat kör av på avfarten från motorvägen. I samma ögonblick föraren ser polisen börjar han backa ut på motorvägen igen, men stoppas av bilinspektör Tommy Berg och trafikpolis Peter Ban som vill titta närmare på ekipaget.

Kyl- och Frysexpressen Nord AB – Sweden’s Best Managed Companie

Kyl- och Frysexpressen Nord AB har fått utmärkelsen Sweden’s Best Managed Companies, som delas ut av Deloitte i samarbete med Nasdaq. Kvalitetsutmärkelsen delas i år ut för fjärde gången. En oberoende jury har valt ut de 20 företag som får utmärkelsen i år. Prisutdelningen ägde rum vid ett evenemang på Hotel At Six i Stockholm torsdagen den 16 juni. 

Överlastade hästlastbilar stack ut

Under vecka 19 pågår intensiva vägtrafikkontroller. Under en kväll väger yrkestrafikgruppen i Västerås ett större antal fordon och det som sticker ut är att samtliga hästlastbilar som får köras med personbilskörkort, är för tunga. Åter ser vi lätta lastbilar figurera i dessa sammanhang vare sig det handlar om hästar, bildelar eller annat gods.

Är ADR-utbildningen onödigt krånglig?

”Förr i tiden” gick man vanligtvis en farligt godsutbildning hos en utbildare och i slutet av kursen gjordes provet på plats hos samma utbildare. Att läsa in kunskaperna på nätet, göra ett prov och sedan göra den avslutande skrivningen på plats, är inget som fallit i god jord hos en av våra läsare som ställer sig frågan om farligt godsutbildningen blivit krångligare och han tycker det saknas viktiga delar i utbildningen.

200 miljoner pund i stöd för omställning av tung trafik inte tillräckligt

Även i Storbritannien pågår arbetet för att ställa om den tunga trafiken och minska koldioxiduätslppen. Nyligen har den brittiska regeringen utlovat 200 miljoner pund för det arbetet. ”Det är inte på långa vägar tillräckligt”, säger Frank Thorpe, brittisk vd för den stora kinesiska elfordonstillverkaren BYD. Situationen liknar i vissa delar den i Sverige.