Foto: Volvo Trucks/arkiv, fotomontage Foto: Volvo Trucks/arkiv, fotomontage

Tjeckiska Lidl testar ellastbilar – kritiseras på sociala media

Efter att Tjeckiska Lidl berättat att man utökar satsningen på ellastbilar för sina transport fick de kritik i sociala media. Nu svarar en talesperson för Lidl Tjeckien på kritiken från användare av sociala medier över snabbköpskedjans tillkännagivande om fortsatta tester med elektriska lastbilar.

Det var i januari i år som Lidl Tjeckien via sina sociala media-sidor berättade att man skulle testa en elektrisk Mercedes-Benz lastbil fram till slutet av januari. Lidl har sedan oktober förra året en elektrisk Volvo i drift.

Ett sådant meddelande skulle många förvänta sig få ett positivt bemötande, men istället var det märkbart många som tog emot meddelandet med skepsis.

De kritiska kommentarerna rörde bland annat de höga kostnaderna för el i Tjeckien, utsläpp från batterier laddade med el från kolkraftverk, svårigheter att återvinna lastbilsbatterier och att lastbilsbatterier är tunga. En kommentar gick till och med så långt som att hävda att stormarknadskedjans leveranskedja skulle kollapsa om dess flotta blev helt elektrisk.

Kritiken snappades upp av den lokala nyhetssajten Prahaln.cz som kontaktade Lidl som nu via sajten svarar på kritiken.

Tomáš Myler, talesperson för Lidl Tjeckien, säger i sitt uttalande att han är angelägen om att betona Lidls gröna satsningar och betona att den elektriska lastbilen i testerna laddades med grön energi.

Myler vill gärna ge mer detaljerad information om den elektriska lastbilen. Han säger att: ”Växthusgasutsläpp inom transporter beräknas utifrån utsläpp som genereras under fordonets hela livscykel. Genom att ladda med grön el, vilket vi gör på vårt logistikcenter i visar att utsläppen är 96 procent lägre än om vi använder en dieseldriven lastbil.”

Myler avslutar:De lokala CO2-utsläppen är noll för detta fordon. Vårt företag tror på Parisavtalet och ser hållbarhet inte bara som en modefråga, utan som en mycket viktig del av vår verksamhet och elektromobilitet är ett av verktygen för att uppnå hållbarhet”, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-14 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: CO2 Ellastbil Godstransport Klimatomställning Lidl Lidl Yjeckien Miljö Vägtransport Volvo Lastvagnar