12 års fängelse för polsk chaufför som körde ihjäl tre

Det var i augusti 2021 som en polsk lastbilschaufför körde ihjäl tre personer. De tre som dog var en bilist som stannat vid vägkanten på grund av ett mekaniskt fel och två lastbilschaufförer som stannat för att hjälpa till. Denna tragiska olycka väcker minnen från en liknande olycka i Sverige med en djurambulans inblandad.

Utredningen tog tid, men till slut erkänner sig föraren skyldig till tre fall av vållande till annans död vårdslöshet i trafik samt försvårande av utredning.

Under förhandlingen framkommer det att chauffören inte sett personerna och fordonen vid vägkanten eftersom han under körningen tittat på en Facebook-video.

Under utredningen hittade polisen dashcam-filmer som visade att chauffören stängde av sin kameran kort efter att kollisionen hade inträffat och kastade sedan de två delarna i kanten tillsammans med SIM-kortet.

Efter att ha hittat de trasiga delarna och det viktiga SIM-kortet, kunde polisen återställa tillräckligt med bevis för att bevisa att chauffören hade tittat på en LADbible-video på Facebook vid tidpunkten för kollisionen.

Åklagaren säger: Chauffören inte bara dödar tre personer. Han försöker även undanröja bevis på vad han gjorde under körningen. Att ha den sinnesnärvaron i den situationen som endast kan beskrivas som fruktansvärd och helt onödig, är förvånansvärt.”

Domen för chauffören blev 12 års fängelse, skriver Trans.info.

Denna olycka väcker andra hemska minnen från en olycka vi berättade om i december 2015. En djurambulans hade havererat på motorvägen vid Helsingborg och hon hade precis fått assistans när den nederländska lastbilschauffören kör in i dem.

Djurambulansföraren Nicole Pike, 20, fick livshotande skador och lever med ett livslångt svårt handikapp helt beroende av andras vård.

Den unge nederländske föraren förklarar att han inte vare sig kan erkänna eller förneka brott eftersom han vid olyckan drabbats av minnesförlust. Inte heller medger han att han brutit mot kör- och vilotidsreglerna och inte heller kört i hög hastighet med aggressivt körsätt som uppmärksammats av vittne.

När domen faller landar det på tre månaders fängelse för grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Chauffören ska även betala skadestånd till Pike om 25 000 kronor.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-27 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Djurambulans Dödsolycka fängelse Lastbilschaufför Polis Vårdslöshet i trafik