Lidl Sverige och Einride accelererar elektrifieringen av transporter.    Lidl Sverige och Einride accelererar elektrifieringen av transporter.

Lidl och Einride accelererar elektrifieringen av transporter

Lidl Sverige har sedan 2017 haft ett samarbete med teknikföretaget Einride – den ledande leverantören av elektriska och autonoma transportlösningar. Hösten 2020 inleddes elektrifieringen av Lidls distribution i Stockholmsområdet och nu utökas samarbetet till att omfatta fler butiker och turer. Därmed beräknar Lidl att minska sina CO2-utsläpp med cirka 250 ton under nästa år.

Sedan samarbetet inleddes 2017 har Lidl Sverige och Einride tillsammans etablerat en ledande hållbar transportlösning vilken inkluderar elektriska lastbilar, mjukvara och laddningsinfrastruktur. Utvecklingsarbetet stod klart tidigare i år då de första butikerna började försörjas genom den nya transportlösningen.

Hittills har Lidl Sveriges elektriska lastbilar kört 81 807 kilometer, vilket har minskat CO-utsläppen med hela 68,6 ton i jämförelse med om transporterna hade körts med en diesellastbil. Med den ytterligare kapacitet som Einride nu tillför Lidl räknar man med att spara in ytterligare cirka 180 ton varje år genom varuförsörjning till 20 butiker.

För att ytterligare minska klimatavtrycket har Lidl Sverige bland annat ökat fyllnadsgraden samt har endast en transport av varor per dag till butikerna och på returresan fylls lastbilen med returgods och återvinningsbart material. Parallellt pågår arbetet med att minska och på sikt helt fasa ut fossila bränslen och öka elektrifieringen av transporter.

Lidl jobbar på bred front för att minska klimatavtrycket från sin logistik, säger Anna Pärsdotter, Logistikchef vid Lidl Sverige.
– Vårt nära samarbete med Einride är en viktig byggsten i detta arbete. Därför är vi väldigt stolta över att nu ta nästa steg tillsammans. Det gör verklig skillnad, säger hon.

Om artikeln

Publicerad: 2021-12-22 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: CO2 Einride Elektrifiering Fossilfritt Gods Klimatmål Lastbilar Lidl Utsläpp Vägtransporter