Scania stödjer globalt Memorandum of Understanding för utsläppsfria fordon.

Scania stödjer globalt samförståndsavtal för utsläppsfria fordon

Vid COP26:s Transport Day, gör Scania ytterligare ett starkt åtagande för utsläppsfria fordon genom att skriva på det allra första globala Memorandum of Understanding, samförståndsavtal, för utsläppsfria lastbilar och bussar. Det är en gemensam ansträngning av regeringar och ledare inom industrin, som har kommit överens om att arbeta mot avtalets mål och främja nollutsläpp till 2050. Initiativet drivs av CALSTART och Nederländernas regering.

De tillverkare av mellantunga och tunga fordon som ger sitt stöd till denna överenskommelse, siktar på att nå 30 procents försäljning av fordon med nollutsläpp till 2030. Vidare vill de undertecknande att mer än 90 procent av den världsomspännande försäljningen ska bestå av utsläppsfria fordon till 2040, och att den resterande försäljningsandelen ska drivas av 100 procents fossilfri energi 2040.

Samförståndsavtalet betyder att för första gången:
har ledande länder en samordning kring vägen mot att nå 100 procents försäljning av utsläppsfria nya lastbilar och bussar till 2040.
är bilar, skåpbilar, lastbilar och bussar på väg mot 100 procent utsläppsfritt i linje med målen för Parisavtalet och för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius.
ger utsläppsfria lastbilar och bussar inte bara klimat- och hälsofördelar, utan skapar också nya investeringar, innovativ teknik, samt jobb inom teknik och energi.

En av dem som undertecknat samförståndsavtalet är Steven van Weyenberg, Nederländernas miljöminister.
– Under alltför lång tid har mellantunga och tunga fordon varit för svåra att få utsläppsfria. Men tekniken blir snabbt bättre och kostnaderna minskar drastiskt. Så nu är det tid att öka farten. Inte bara för klimatet. Alla har rätt att andas ren luft. Detta går åt båda håll: investeringar kommer nu ge mer gröna arbeten under kommande år. Jag uppmanar andra länder att följa med oss i vår kamp så snart som möjligt, säger han.

Om artikeln

Publicerad: 2021-11-12 08:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Calstart COP26 Transport Day Fossilfritt Gods Klimat Parisavtalet Scania Steven van Weyenberg Transport Utsläppsfria Fordon