DFDS kommer att vara en av de första att köra en Volvo FM Electric i kommersiell trafik. Lastbilen kommer att leverera delar till Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve.

Volvo Lastvagnar och DFDS samarbetar för att elektrifiera transporter i leverantörskedjan

DFDS, det största sjöfrakt- och logistikföretaget i norra Europa och Volvo Lastvagnar, startar upp ett samarbete för att elektrifiera tunga transporter. Som ett första steg kommer DFDS att använda en helelektrisk lastbil för att leverera delar till Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve. Detta initiativ är en viktig milsten för att kunna bygga en fossilfri leverantörskedja för AB Volvo.


Volvo Lastvagnar tillkännagav nyligen säljstart för tre nya tunga helelektriska lastbilar. En av dem är Volvo FM Electric, som DFDS kommer att vara en av de första att köra i kommersiell trafik. Efter sommaren kommer lastbilen att leverera delar till Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve. Till att börja med kommer lastbilen att köra en rutt på drygt 120 kilometer per dag.

AB Volvo är en av världens största tillverkare av lastbilar och andra fordon och därigenom även en stor transportköpare själva. Målsättningen är att skapa en fossilfri leverantörskedja.

För att framtidssäkra sin investering, har DFDS bestämt sig för att bygga den mest kraftfulla laddstationen på marknaden vid sin hemmaterminal i Göteborg. Den kommer att ha en kapacitet på 350 kW.

Med försäljningsstarten av tre nya tunga eldrivna lastbilar, Volvo FH, FM och FMX, har Volvo Lastvagnar nu en uppställning av sex stycken medeltunga och tunga ellastbilar. Det är i dagsläget det mest kompletta kommersiella elektrifierade utbudet i branschen.

Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar, sammanfattar.
– Med introduktionen av dessa nya helelektriska lastbilar, med högre lastkapacitet och mer kraftfulla drivlinor, tror vi att tidpunkten är rätt för en snabb uppgång i elektrifieringen av tunga vägtransporter.

Om artikeln

Publicerad: 2021-06-03 09:01
Kategori: Nyheter
Taggar: DFDS Elektrifiering Ellastbil Laddinfrastruktur Miljö transporter Volvo