Trailern som skymtar framför dragbilen har inget med ärendet att göra.

Dubbel sanktionsavgift för dubbelbemannad transport

Onsdagen den 26 februari utförde trafikgruppen i Halland, Region Väst, trafikkontroller utanför Halmstad. Man tog in ett trailerekipage som till en början verkade ha ”alla rätt”, men kontrollen av kör- och vilotiderna föll platt till marken.

Ekipaget hade kommit in till Sverige från Tyskland via Trelleborg och var på väg till Norge. Den danskregistrerade trailern drogs av en polsk dragbil bemannad med två förare från tredjeland.
– Alla dokument var i sin ordning, även förartillstånden och körkorten, berättar polisinspektör Mats Stridh.

Det gick emellertid sämre när kör- och vilotiderna kontrollerades som visade att förarna, som kört i veckor tillsammans och haft reducerad veckovila, skulle ha tagit ut en ordinarie veckovila för ett par dagar sedan redan innan de kom till Sverige. Därmed fick förarna inte fortsätta sin färd innan vilan tagits ut.

Föraren som körde vid kontrolltillfället hade även kört för fort vilket han fick böter för. Vad blev det för kostnader totalt?
– Böterna för hastighetsöverträdelsen blev 2 000 kronor och eftersom överträdelsen mot kör- och vilotiderna begåtts utomlands, blev det sanktionsavgifter för båda förarna. De 4 000 kronorna vardera betalades på plats, säger Mats Stridh.
Bilinspektören som skötte sanktionsavgiften fick göra dubbelt arbete eftersom båda förarna begått samma överträdelse.

Trailern hämtades av en annan dragbil för fortsatt färd mot Norge, men dragbilen fick stanna kvar. Klampade ni fordonet?
– Nej, det var inte fordonet som ”gjort fel” utan istället förarna. Vi fråntog dem de dokument de behöver för att kunna köra såsom förartillstånd och förarkort, avrundar Mats Stridh.

Under eftermiddagen den 28 februari, fick förarna tillbaka sina dokument och kunde sedan rulla vidare på nya uppdrag.

Om artikeln

Publicerad: 2020-03-03 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Böter Kör- och vilotidsöverträdelse Polisen Region Väst Sanktionsavgift Transportfusket Veckovila