Transportfusket

Listar alla artiklar taggade med: Transportfusket

Speditören är i skrivande stund inte misstänkt för brott. Foto: Göran Rosengren

Skällde ut polisen ”efter noter” – fick ändå betala 108000

När Proffs besöker kontrollplatsen vid Långeberga utanför Helsingborg i tisdags i förra veckan, stoppas bland annat ett östeuropeiskt trailerekipage för rutinkontroll. Ganska omgående framkommer det att transporten i fråga kan röra sig om ett otillåtet cabotage. Och det visar sig snart att så är fallet. Men kontrollen skulle visa sig bli betydligt kostsammare för åkeriet än ”bara” 60 000 kronor i förskott på sanktionsavgift.
Klampades, klampades av - och drog från notan på 64 000 kronor. Speditören är i skrivande stund inte misstänkt för något brott. Foto: Heidi Bodensjö

Två av tre ”cabotagesyndare” betalade – en stack från notan

Många utlandsregistrerade lastbilsekipage som trafikpolisen i Helsingborg kontrollerar kör inrikes transporter, så kallat cabotage. De flesta transportörerna följer regelverket, men långt ifrån alla. När en polis eller bilinspektör misstänker att en transport kan vara otillåten, startar ett i många fall omfattande ”detektivarbete” för att kartlägga rutterna som ekipaget ifråga har kört. I den bästa av världar får staten betalt för det arbetet – men det finns också åkerier som chansar på att smita efter att klampen har låsts upp. I Helsingborg hände det så sent som i fredags morse. Och den svenska staten gick därmed miste om 64 000 kronor.