Bilden har ingen koppling till den aktuella händelsen. Foto på id-kortet: www.kinegram.com

Litauisk polis körde överlastad lättlastare

Blir man stoppad med överlast i Västerås, hjälper det inte att köra ”kollegajargongen”. Är det överlastat, så är det – oavsett yrke och nationalitet.

Under ett nattpass utanför Sala nyligen, stoppade Västerås yrkestrafikgrupp en litauisk lättlastare med släp. Lastbilen var fullastad med däck från Norge och på släpet stod en större personbil.

Vid vägningen konstaterades att båda fordonen var överlastade. Lastbilen med 380 kg och släpet med nära 600 kg. Föraren informerades om detta och att han skulle bli rapporterad för detsamma.
– Han började genast att skruva på sig och oja sig över att han inte hade någon som kunde hjälpa honom, säger bilinspektör Roger Ogemar.

En kollega till Ogemar upplyste mannen om att han kunde lasta av personbilen och lägga lastbilens överlast på släpet, men inget hände och tiden rann iväg.

När man började plocka fram klampningsutrustningen hände något oväntat.
– Helt plötsligt kontrade den litauiske föraren med att ta fram en litauisk polislegitimation. Jag frågade vilket utfall han önskade uppnå med det, säger Roger Ogemar.
När mannen insåg att det inte hjälpte att visa att han var en ”kollega”, skakade han på huvudet, avslutade konversationen och drog sig undan.

Efter en stund insåg han att det faktiskt var färdigdiskuterat och kom tillbaka för att betala böterna på 3 750 kronor.
– Det krävdes dock att vi klampade ekipaget för att han skulle lasta om enligt det förslag han fått av min kollega. När han han hade ställt av personbilen och flyttat överlasten till släpet kunde vi släppa iväg honom, säger Roger Ogemar.

Hur långt mannen sedan faktiskt körde eller vad som hände senare när nattpasset var över, får vi aldrig veta, men redan dagen efter var den kvarlämnade personbilen borta.

Om artikeln

Publicerad: 2020-02-19 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Klampning Lättlastare Litauen Överlast Polisen Västerås