Morell missnöjd med ministersvar: ”Uppenbart att systemet inte fungerar”

I augusti förra året skadades chauffören Joakim Söderman svårt under ett lossningsarbete på Byggmax i Falköping. Trots att det gått mer än ett halvår, vill hans skador inte läka. Och som lök på laxen bedömer Försäkringskassan att uppgifterna i Joakims läkarintyg inte styrker att hans besvär ”är så omfattande” att han inte kan utföra ett normalt förekommande arbete på grund av sjukdom. Utförsäkrad och inte arbetsför, med andra ord. Detta fick riksdagsledamoten Thomas Morell (SD) att författa en fråga till socialförsäkringsministern. Och nu har svaret kommit.

Som vi tidigare har skrivit om, har riksdagsledamoten Thomas Morell (SD) engagerat sig i chauffören Joakim Södermans öde efter att ha råkat ut för en svår olycka i samband med att han lossade sitt lastbilsekipage hos Byggmax i Falköping i augusti förra året.

Trots att flera månader har gått, har hans skador inte läkt, berättar Joakim för oss när vi intervjuar honom i slutet av februari.

Den 18 mars skickar därför Thomas Morell en fråga till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) där han frågar vad hon ”avser att vidta för att svårt skadade inte ska löpa risk att utförsäkras”.

Nu har svaret från ministern kommit, men Morell är inte nöjd.
– Det är återigen ett standardsvar på den fråga jag ställde till statsrådet. Att ministern inte kan gå in i ett enskilt ärende är jag väl medveten om och påpekade även detta i min fråga. Det jag önskade svar på var just det faktum att man kan skadas i jobbet och trots att skadorna inte har läkt blir man utförsäkrad.


Strandhäll skriver bland
annat i sitt svar att ”Försäkringskassan har ett bredare ansvar än att besluta om och betala ut ersättning, det har regeringen gett flera uppdrag om för att förstärka under den förra mandatperioden. Det handlar om uppdrag om såväl stöd till individen som samverkan med andra aktörer, genom bland annat Nolltoleransuppdrag till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att ingen ska falla mellan stolarna och ett Dialoguppdrag för att Försäkringskassan och hälso- och sjukvården ska få till en bättre samverkan. När myndigheter och aktörer inte kan samarbeta är det ytterst individen som får betala priset. Så kan vi inte ha det.”.

Thomas Morell säger att det med utgångspunkt från Strandhälls svar är märkligt att Joakim Söderman har hamnat i den svåra situation som han befinner sig i.
– Ministern skriver ju i sitt svar att det är ett nolltoleransuppdrag till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att ingen ska falla mellan stolarna. Då måste man ställa sig frågan, varför hamnade Joakim mellan stolarna? Hans skador var mycket allvarliga och de har inte läkt ännu.

Annika Strandhäll skriver vidare att ”vi behöver också se över regelverket, för att det ska ge det stöd man behöver i en tuff situation. Därför har regeringen tillsatt en särskild utredare som ska se över viktiga delar av sjukförsäkringen. Utredaren ska bland annat se över just kriterierna särskilda skäl och normalt förekommande arbete, som hänger ihop med den prövning som frågeställaren hänvisar till. Det handlar om att möta den oro som uttryckts om Försäkringskassans bedömning av enskildas arbetsförmåga.”.

Strandhäll menar att det är en människa som blir sjuk och en människa som ska bli frisk igen och att det måste stå i centrum.

”Individens resa genom sjukförsäkringen behöver ses över, så att individen på allvar hamnar i centrum. Regelverk ska också ge trygghet och ett gott stöd tillbaka till hälsa och arbete. Därför har regeringen tillsatt en nationell samordnare som ska främja en väl fungerande sjukskrivningsprocess. Samordnaren ska ha individens och samhällets bästa för ögonen,”, menar Annika Strandhäll.

Thomas Morell ger inte mycket för den beskrivningen.
– Det är uppenbart att systemet inte fungerar när skadan väl har inträffat och det ansvaret kan inte ministern avsäga sig.

Du kan läsa både Morells fråga och Strandhälls svar i sin helhet här!

Om artikeln

Publicerad: 2019-03-27 16:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Olycksfall Politik Skriftlig fråga Socialdemokraterna Socialförsäkringsminister Sverigedemokraterna