Joakims olycka föremål för fråga till socialförsäkringsministern

Försäkringskassans agerande är ”häpnadsväckande”

Den sverigedemokratiske politikern Thomas Morell fortsätter att engagera sig i ämnen som handlar om vägtransportbranschen. Bland annat skriver han flitigt frågor till landets ministrar om aktuella ämnen. Nu är det dags igen, den här gången heter mottagaren Annika Strandhäll (S), som är socialförsäkringsminister.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Thomas Morell tar i sin fråga till socialförsäkringsministern avstamp i en rad artiklar som han har läst i tidningen Proffs. Förutom i den tryckta tidningen har Proffs även publicerat ett par artiklar på nätet. Dessa har handlat om chauffören Joakim Söderman.

När han skulle lossa sitt linkekipage hos Byggmax i Falköping föll det sig så olyckligt att truckföraren tappade ett virkespaket. Söderman kom i vägen vilket fysiskt resulterade i flera benbrott. Händelsen har radikalt förändrat hans liv då han fortfarande är rullstolsbunden och ska ha foten i högläge. Och får inte stödja alls på den. Dessutom väntar han på ytterligare hudtransplantationer.
– Två av de många frakturerna vill inte heller läka och läkarna vet inte vad de ska göra åt det, säger han till oss när vi intervjuar honom i slutet av februari.

Thomas Morell citerar i sitt brev till socialförsäkringsminister Strandhäll en av artiklarna:
”Nu har Försäkringskassan sagt sitt baserat på läkarintyget som beskriver omfattande underbensfrakturer, omfattande fotledsfrakturer samt omfattande, öppna fotfrakturer. Sistnämnda har alltså inte läkt än. Försäkringskassan bedömer att uppgifterna i läkarintyget inte styrker att dina besvär är så omfattande att du inte kan utföra ett normalt förekommande arbete på grund av sjukdom.”.

I artikeln kan man läsa att Försäkringskassan bedömer att Joakim Söderman inte har en funktions- och aktivitetsbegränsning som medför nedsatt arbetsförmåga med minst en fjärdedel på grund av sjukdom i förhållande till normalt förekommande arbete som kan utföras sittande.


Det pågår fortfarande en
rättsprocess om ansvarsfrågan för den olyckliga händelsen.
”Och under tiden har den skadade lastbilsföraren blivit utförsäkrad och i princip lämnad åt sitt öde.”, skriver Thomas Morell.

Han menar att det är anmärkningsvärt att en människa som skadas i sitt arbete kan hamna i en sådan här situation. Det är förvånande att vårt välfärdssamhälle inte fungerar bättre när man skadas på jobbet. Att ens fundera på att tvinga en rullstolsburen människa med öppna fotfrakturer att söka ett arbete, är häpnadsväckande, anser Thomas Morell.

Morell är införstådd med att socialförsäkringsministern inte kan svara i ett enskilt fall, men han förväntar sig ett svar på hur man åtgärdar ett uppenbart felaktigt system.

Den konkreta frågan till Annika Strandhäll lyder:
”Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att svårt skadade personer inte ska löpa risk att utförsäkras?”

Ministern måste återkomma med svar senast den 27 mars.

Om artikeln

Publicerad: 2019-03-18 10:09
Kategori: Nyheter
Taggar: Olycksfall Politik Skriftlig fråga Socialdemokraterna Socialförsäkringsminister Sverigedemokraterna