I Proffs decembernummer förra året skrev vi en längre artikel om det som hände Joakim Söderman.

Joakims ben läker inte, men Försäkringskassan säger att han kan arbeta

Joakim Söderman som skadades allvarligt på Byggmax i samband med lossning är fortfarande rullstolsbunden med två frakturer som inte vill läka samt att han väntar på ytterligare hudtransplantationer. Försäkringskassan har sagt sitt. Joakim kan arbeta normalt med något sittande arbete.

När Joakim Söderman lossar på Byggmax i Falköping i augusti 2018, tappar truckföraren ett virkespaket på Joakims ena ben. En händelse som radikalt förändrade hans liv. Byggmax agerande, eller snarare brist på agerande, drabbade även Mina’s Åkeri vars jurist i år har lämnat in en stämningsansökan mot Byggmax.

För åkeriets del, kunde ärendet varit ett avslutat kapitel, hade Byggmax tagit vad åkeriet menar är deras ansvar. Nu väntar istället en förmodligen långdragen rättsprocess.

För Joakims del har händelsen förändrat resten av hans liv då han fortfarande är rullstolsbunden och ska ha foten i högläge. Och får inte stödja alls på den. Dessutom väntar han på ytterligare hudtransplantationer.
– Två av de många frakturerna vill inte heller läka och läkarna vet inte vad de ska göra åt det, säger han till oss.


Nu har Försäkringskassan sagt
sitt baserat på läkarintyget som beskriver ”omfattande underbensfrakturer, omfattande fotledsfrakturer samt omfattande, öppna fotfrakturer”. Sistnämnda har alltså inte läkt än.
” Försäkringskassan bedömer att uppgifterna i läkarintyget inte styrker att dina besvär är så omfattande att du inte kan utföra ett normalt förekommande arbete på grund av sjukdom.”

De fortsätter. ”Försäkringskassan bedömer således att du inte har en funktions- och aktivitetsbegränsning som medför nedsatt arbetsförmåga med minst en fjärdedel på grund av sjukdom i förhållande till normalt förekommande arbete som kan utföras sittande.”

Nu är Joakim Söderman utförsäkrad och får klara sig på de ersättningar som kommer från Trygg Hansa.
– Men det räcker inte på långa vägar, säger Joakim och suckar.
Han har anmält sig hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande och väntas få svar i början av mars.

Arbetsmiljöverket och Byggmax har nått en överenskommelse och enligt myndigheten och Byggmax, har de åtgärder myndigheten krävde också vidtagits.

Det är möjligt att åtgärderna satts i verket på Byggmax butiker, men de rapporter redaktionen får från lossningsplatser hos olika Byggmax i landet, visar en annan bild på just dessa platserna och om åtgärderna genomförts, är det inget som märks i praktiken, säger dem som hört av sig till oss.

Två av totalt 16 frakturer vill inte läka. Men enligt Försäkringskassan kan Joakim Söderman ändå jobba.
Två av totalt 16 frakturer vill inte läka. Men enligt Försäkringskassan kan Joakim Söderman ändå jobba.

Om artikeln

Publicerad: 2019-02-25 17:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljö Arbetsplatsolycka Byggmax Försäkringskassan Trygg Hansa