Politik

Listar alla artiklar taggade med: Politik

Ny artikelserie: Så här tänker partierna om din bransch!

Ingen kan väl ha missat att det är valår i år? De politiska partierna gör allt för att övertrumfa varandra i såväl debatter som på valaffischer.
Men hur tänker våra politiker när det handlar om vägtransportbranschen? Vad kan jag som väljare förvänta mig under nästa mandatperiod för branschens del om jag lägger min röst på just det där partiet som jag i övrigt kanske sympatiserar med?
Vi har bjudit in samtliga riksdagspartier att med egna ord förklara för dig som läser Proffs. Och nästa tisdag, den 23 augusti, publicerar vi den första artikeln.

Förslag om tillfälligt sänkt drivmedelsskatt i ny ändringsbudget

Regeringen meddelar att man under gårdagen (onsdag) överlämnat en sjätte extra ändringsbudget till riksdagen. Drivmedelspriserna har ökat kraftigt den senaste tiden. Främst på grund av att oljepriset har stigit, särskilt till följd av Rysslands invasion av Ukraina. De höga priserna får ekonomiska konsekvenser för svenska hushåll och företag. I budgeten lämnas bland annat förslag på en tillfälligt sänkt skatt på bensin och diesel.
MÅNADENS LEDARE

Sveriges Åkeriföretag – det är hög tid att höja rösten!

Krigets vindar blåser över Europa. Oskyldiga dör i de barbariska attackerna. Rysslands ledare kommer att gå till historien som en krigsförbrytare och mördare, liksom Hitler. När covidpandemin äntligen tycktes ebba ut var det genast dags för nästa katastrof. Det ljus som många såg i tunneln kom från Putins militärfordon. Ny oro på börserna runt om i världen – och som alla har förstått, rusade energipriserna i höjden.

Branschorganisationer ger mest ris åt regeringens åtgärdspaket

Regeringens åtgärdspaket med anledning av de ekonomiska konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina presenterades på måndagen. Regeringen föreslår att priset på bensin och diesel ska sänkas vid pump med 1,30 kronor per liter från och med den 1 juni till 31 oktober, utöver den skattesänkning med 50 öre som sker i maj.
Dessutom sänks ambitionen i reduktionsplikten och klimatbonusen fördubblas och får 3,9 miljarder nya kronor för 2022.