TRANSPORTFUSKET I FOKUS
Här stannar Sverige bevakade hovrättsförhandlingarna i Sundsvall. Idag meddelades domen.Fotograf: Heidi Bodensjö / Arkiv

Delade meningar om hovrättsdomen

Så fälldes då den makedonske föraren i Sundsvalls Hovrätt, för brukande av falsk urkund. Fallet som startade de numera internationella lastbilsprotesterna i Här Stannar Sverige, HSS, har avslutats, men det finns frågetecken i domens formuleringar och vad kommer att hända med protesterna nu?

I domen beskriver Hovrätten resonemanget i skuldfrågan. Det går inte att skylla på korruption i ett land för att slippa ta ansvar för äktheten i ens dokument. Passet var dessutom så dåligt förfalskat, att det är svårt att inte se det.

Dessutom menar Hovrätten att man inte, som advokat Alina Andras hävdade, på grund av korruption, kan bortse från den information som den bulgariska ambassaden har gett om bland annat vilken ordning man får ut handlingar i, vilken inte överensstämde med vad den åtalade sade.

Hovrättsförhandlingarna bevistades av flera representanter från HSS, poliser såväl i som utanför tjänst samt Thomas Morell från Sveriges Åkeriföretag.
Hur känns det nu?
– Det här är ju jättebra, säger han med glädje. En friande dom hade lämnat det vidöppet för vem som helst att använda falska handlingar utan att straffas.

I sociala media har en del kritiska röster lyfts som menar att den åtalade sluppit straff.
– Nej, han har fått straff då han satt frihetsberövad inför tingsrätten, men huruvida det är tillräckligt, kan diskuteras, liksom att det kanske behövs högre straffvärde, avslutar Morell.

Även Michael Högberg, Kenneth Jaktlund och Conny Hård från HSS var på plats i Sundsvall, tillsammans med Ann-Marie Åhlander. Jaktlund reagerar mot att det i domen står att de bedömer risken för återfall som liten.
– Efter tingsrätten fram till Hovrätten, har han vid två tillfällen stoppats av polisen och då framvisat sitt makedonska körkort och han saknar arbetstillstånd, säger han. Åklagaren hänvisade till hans likgiltighet inför svensk lagstiftning och här är ju två lysande exempel på detta.

Åhlander ifrågasätter varför åkeriet i Norrköping, där den åtalade var anställd då han åtalades, inte ställts till svars.
– Det finns arbetsmiljölagar som ska följas för annars får man betala sanktionsavgifter så varför inte i detta fall, undrar hon. Som företagare har jag ansvar för mina anställda.

Brottsligheten på vägarna handlar även om näringsverksamheter och då behövs samarbete med kompetenta åklagare för den biten också, menar hon.

Conny Hård tycker att den åtalade visar likgiltighet inför EU:s rättssystem då han kör utan arbetstillstånd och uppenbarligen inte anser sig behöva ha något sådant.
– Straffet är därför alldeles för lindrigt, tycker han.

Högberg är nöjd – för tillfället.
– Domen sänder viktiga signaler, säger han. Men, det är mycket kvar som måste belysas och arbetas vidare med.

Han är kritisk till att fallet behövde tas hela vägen till Hovrätten och menar att med riktiga trafikåklagare med specialkompetens för brott av denna karaktär, brott mot kombidirektivet och olaga cabotagetrafik och liknande, hade föraren antagligen fällts redan i tingsrätten.
– Slöseri med skattepengar, avslutar Högberg och säger att HSS fortsätter med oförminskad styrka att belysa problemen på våra vägar och i branschen.

Läs även:

Fällande dom i ”makedonfallet”

Togs med falska handlingar – skyller på omfattande korruption

Ytterligare en makedonsk förare fast – med falskt körkort

Möt polisen bakom DSV-storyn i Sundsvall

Förare med falskt körkort friad i tingsrätten

Nu JO-anmäls Sundsvalls tingsrätt

DSV säger upp avtal med svensk makedonåkare

Saknad adress kan äventyra rättsprocess

Om artikeln

Publicerad: 2015-10-12 16:26
Kategori: Nyheter
Taggar: Falska körkort Här stannar Sverige Hovrätten Rättsfall Sundsvall