TRANSPORTFUSKET I FOKUS
Det här är Tellus, jorden. Här någonstans bor (sannolikt) föraren som ertappades med falska handlingar och som friades i tingsrätten.

Saknad adress kan äventyra rättsprocess

Tingsrätten friade den makedonske föraren som med falskt körkort och pass ertappades utanför Sundsvall i oktober. Ärendet överklagades, men nu uppdagas nästa fadäs. Ingen tänkte på att fråga efter mannens adress och därmed vet man inte hur man ska få tag i honom för delgivning.

Den makedonske föraren friades i tingsrätten för åtal gällande brukande av falsk urkund och olovlig körning. Chauffören har förklarat för tingsrätten att han trott att handlingarna var äkta. Till exempel har han via en ”mellanhand” som han trodde var myndighetsperson fått ut pass, ID-handling och körkort. En förklaring som tingsrätten uppenbart inte har tvivlat på och som därmed frikände chauffören.

Proffs krönikör och tillika rättsexpert, Sven-Erik Alhem, kommenterar den friande domen i det nu aktuella numret av Proffs. Han pekar bland annat på flera brister i den rättsliga hanteringen och beskriver tingsrättens dom som ”blåögt”.

Domen överklagades dock. Och genast blottades nästa brist i den rättsliga hanteringen. Man vet inte var mannen bor, vilket kan få till följd att rättsprocessens andra steg drar ut på tiden – om den ens blir av.
– Tyvärr är det så att han befinner sig någonstans utomlands på okänd adress, säger Stefan Bäckström, domstolssekreterare på hovrätten, till nättidningen arbetet.se.

I Norge har medier kallat rättsprocessen för en ”fars”. Och det är svårt att säga emot på den punkten. För när nu andra akten av farsen skulle börja, tycks ridån ha spårat ur – igen.

Hela artikeln på arbetet.se kan du läsa här.

 

Läs även:

Ytterligare en makedonsk förare fast – med falskt körkort

Möt polisen bakom DSV-storyn i Sundsvall

Förare med falskt körkort friad i tingsrätten

Om artikeln

Publicerad: 2014-12-18 08:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Falska körkort Här stannar Sverige Rättsfall Sven-Erik Alhem tingsrätten