Rättsfall

Listar alla artiklar taggade med: Rättsfall

Ha möjlighet – inte detsamma som att få lov

I brottsbalken finns en bestämmelse om dataintrång. Det är inte tillåtet att hur som helst kika in och se vad som kan finnas i ett dataregister ens för den som i sitt arbete annars har behörighet att komma in där. Så det gäller för den nyfikne att hålla fingrarna i styr och inte utnyttja sin behörighet för att kolla något som är av intresse utanför det som gäller själva jobbet.

Dyrt när ukrainsk förare gömde ”extrachaufförer” i kylskåpet

Det hjälpte föga den ukrainske föraren att gömma två extra förarkort i kylskåpet i hytten och att själv försökte uppträda ”kallt” när den danska polisen stoppade honom i tisdags i förra veckan. Rejäla överträdelser av kör- och vilotiderna samt minst lika rejäla böter blev resultatet av rutinkontrollen i vårt grannland.

1,5 års fängelse och 12 års inreseförbud efter maskinstöld – i Danmark

En man från Litauen stoppades i somras vid Padborg I Danmark, nära gränsen mot Tyskland. På hans lastbil fanns maskiner som inte tillhörde honom – och nu har det danska rättsväsendet sagt sitt.

Cykeltjuvar gick på pumpen

Stöldturné i Danmark slutade med fängelse och utvisning

Att stöldgods flödar ut över landets gränser är ingen hemlighet. Problemet har vi så klart inte endast i Sverige. I Danmark stoppades i september två ukrainska medborgare i en lättlastare, på väg ut ur landet med cyklar värda cirka 265 000 svenska kronor i skåpet.

Fängelse och dryga böter efter drograttfylla och förarkortsfusk

Att framföra ett fordon när man är påverkad av droger är aldrig någon bra idé. Livsfarligt, så klart. Och ännu farligare om man kör ett tungt fordon. Att dessutom använda en annan persons förarkort är inget man skämtar bort. Och definitivt inte om man dristar sig till att göra det i Danmark. Tilltaget har nu fått sitt rättsliga efterspel.

Grovt rattfull fick mildare straff efter sen lagföring

Tingsrätten dömde år 2018 en bilförare till en månads fängelse för att i juli 2017 ha ertappats med att köra grovt rattfull. Föraren överklagade domen men när hovrätten skulle pröva ärendet, drog det ut på tiden. Detta tar nu Högsta domstolen fasta på och mildrar straffet för bilföraren – som vid tillfället då han blev stoppad av polisen hade en uppmätt alkoholkoncentration i blodet om 1,82 promille.

Likheten inför lagen riskerar att åsidosättas när vittnen är tysta

Ett snabbare straffrättsligt förfarande har från och till aktualiserats. Senast i en statlig utredning (SOU 2021:46). Det är nästa alltid en fördel att en brottsutredning kommer till stånd i nära anslutning till det eller de brott som är i fråga. Sen rättvisa kan ytterst vara detsamma som närmast ingen rättvisa alls.

Danska polisen: ”Han må finde sig en ny lastbil”

En polsk åkare måste leta efter en ny lastbil efter att hans nuvarande har tagits i beslag av polisen i Sydøstjylland. Orsaken till det står att finna i en inspektion som Tungvognscenter Syd gjorde på måndagsmorgonen i danska Middelfart.

Fuskande chaufför och åkare får böta 490 000 – i Danmark

En holländsk åkare och dennes arbetsgivare krävs på sammanlagt 342 000 danska kronor (cirka 490 000 SEK) efter att chauffören har ertappats med att ”kraftigt” ha överskridit kör- och vilotidsreglerna under de senaste 28 dagarna.

Människosmuggling med svenska lättlastare slutade med fängelse

Två män från Syrien, bosatta i Sverige, har i Danmark dömts till fem månaders fängelse och utvisning med inreseförbud i sex år för människosmuggling. De båda körde varsin lätt lastbil när den danska tullen stoppade dem vid gränsen i Kruså i södra Jylland i juni i år.