TRANSPORTFUSKET I FOKUS
Representater från Här stannar Sverige fanns på plats inför måndagens förhandlingar.Fotograf: Heidi Bodensjö

?Makedonfallet? i Hovrätten

Togs med falska handlingar – skyller på omfattande korruption

Proffs var först ut att skriva om fallet med den makedonske föraren som vid en poliskontroll visade upp falska handlingar. När vi senare följer upp med artikeln om den friande domen i Sundsvalls tingsrätt, rann bägaren över hos landets chaufförer och åkare, vilket blev startskottet för "Här stannar Sverige".
När Hovrätten under måndagen prövade fallet med den makedonske föraren med falska handlingar som förra hösten friats i tingsrätten, kom bataljen att utspelas mellan att föraren borde ha förstått att dokumenten var falska å ena sidan och å andra sidan den politiska situationen i Bulgarien med tyngdpunkt på korruption, som gör det svårt att just kontrollera exempelvis äktheten i dokument.

Samtliga förhör från tingsrätten med den åtalade makedonske chauffören, spelades upp på video och han företräddes av samma ombud som tidigare, Alina Andras.

Skillnaden i Hovrätten var att nu åtalades han endast för ”brukande av falsk urkund” då till sist Makedonien bekräftat att hans behörigheter där, är äkta.

Kriminaltekniska undersökningar har fastställt att handlingarna är falska. Exempelvis var passet behäftat med ett stort antal fel såsom fel kontrollnummer, ID-sidan stack ut cirka 2 millimeter ur pärmen, plastfilmen sned och kontrollfolien för kort. Åklagare Karin Everitt menade att det var uppenbart att chauffören kunnat se att detta var fel.

Här menar advokat Andras att en ”vanlig” person inte reagerar på om en sida i passet sticker ut lite. Dessutom var chauffören lugn när han stannats, vilket antyder att han inte visste de var falska.

Chauffören berättar att han frågat kollegor om hur man får bulgariskt medborgarskap istället för att kontakta någon myndighet eller internet för att få mer information. Allt genomförs sedan av en ”mellanhand” som enligt chauffören, skulle vara behörig, men vilken behörighet det rör sig om, kan han inte redogöra för. Han fick hjälp och han betalade ?40 för dokumenten. Han har svårt att redogöra för detaljerna kring hans ansökan.

Han säger först att han 2009 fick bulgariskt ID-kort och 2014 pass och körkort, men senare i förhöret säger han att han hämtat ut alla tre samtidigt 2014.

Enligt bulgariska ambassaden i Stockholm, kan man inte få ut ett ID-kort utan medborgarskap och pass. Inte heller känner de till förfarandet med ”mellanhand”.

Advokat Andras menar att man kan bortse från ambassadens information då den inte speglar verkligheten. Till sin hjälp har hon ett stort antal artiklar om korruptionen i Bulgarien och hur man med falska dokument och lättvindigt beviljade medborgarskap, försöker återknyta Makedonska folket till landet. Mycket tid ägnades åt att läsa upp internationella artiklar.

I slutframförande, trycker åklagaren på de många oklarheter som kringgärdar hans ansökan om medborgarskap, att han har starka skäl för att vilja ha bulgariskt medborgarskap, att det var uppenbart att handlingarna var falska och att han, trots att Skatteverket påpekat allvarliga brister i handlingarna, ändå inte vidtar åtgärder. Hon anser han uppvisar en likgiltighet inför att vara extra noga med att kontrollera sina dokument.

Hon anser det osannolikt att hans redogörelse för tillvägagångssättet skulle vara trolig och att han vetat det handlat om falska dokument. Med sin egen bevisföring, visar han att han väl känner till korruptionen, men ändå inte kontrollerat extra.

Advokat Andras fortsätter istället att hänvisa till artiklarna om korruption och att han varit lugn när polisen stannat honom. Hon förstår inte ”likgiltighet” eftersom chauffören varit aktiv i sin ansökan med ”mellanhand”, resa till Bulgarien, intervjuer och liknande istället för att bara ha beställt handlingarna via posten. Hon anser det orimligt att han skulle kunnat se att passet och de övriga handlingar varit falska. Chauffören ska helt enkelt blivit lurad och inte haft uppsåtet att skaffa sig falska handlingar.

I rättssalen hade ett antal representanter från Här stannar Sverige samlats. De, liksom många andra, väntar nu på domen som avkunnas den 12 oktober.

Läs även:

Ytterligare en makedonsk förare fast – med falskt körkort

Möt polisen bakom DSV-storyn i Sundsvall

Förare med falskt körkort friad i tingsrätten

Nu JO-anmäls Sundsvalls tingsrätt

DSV säger upp avtal med svensk makedonåkare

Saknad adress kan äventyra rättsprocess

Om artikeln

Publicerad: 2015-09-29 12:53
Kategori: Nyheter
Taggar: Falska körkort Här stannar Sverige Hovrätten Rättsfall