Leveranskedja

Listar alla artiklar taggade med: Leveranskedja

Redarna badar i pengar

Vinstfestivalen bland containerrederierna verkar inte ha något slut. Medan franska CMA CGM sänker sina priser för att bekämpa inflationen har, efter Hapag-Lloyd, Maersk nu drastiskt höjt sin vinstprognos igen. Medan glädjen står högt i tak på sjön, blir effekterna för resten av leveranskedjan mindre positiv.

Containerrederi sänker fraktkostnaden

Sjöfarten ingår i gruppundantagsförordningen som ”befriar containerrederier från många av kontrollerna och balanserna i EU:s konkurrenslagstiftning”, något som kan driva på inflationen. Nu sänker det franska containerrederiet CMA CGM sänker fraktkostnaderna för containers för att bekämpa inflationen. Åtgärden benämns som frivillig, men det är inte hela sanningen.

Brittiska stormarknader: ”Inga problem med leveranskedjan”

Trots chaufförsbristen och trots larmen om att hyllorna gapar tomma i Storbritanniens affärer, vidhåller de stora stormarknaderna att de inte har några större problem med leveranskedjan. De hävdar även att de är övertygade om att deras leveranskedjor är tillräckligt robusta för att säkerställa att kundernas krav uppfylls inför julen.

IRU uppmanar världens regeringar att ta itu med försörjningskedjorna

Vi har upprepade gånger skrivit om hur chaufförsbristen i Sverige påverkar leveranskedjan. I Storbritannien är det ännu värre och senast berättade vi om hur Kinas bränsleransonering påverkar densamma. Nu har även internationell IRU gett sig in i kampen för att säkra leveranskedjorna i världen genom att uppmana regeringar att vidta skyndsamma åtgärder.

Brittiska RHA varnar:

”Storbritanniens försörjningskedja står inför kollaps”

Storbritannien står inför en kollaps i försörjningskedjan inom de närmaste två till tre veckorna, varnade RHA:s vd Richard Burnett denna vecka. RHA vill se tillfälliga visum för utländsk arbetskraft. Trots detta har den brittiska regeringen sagt nej till att gå den vägen utan vill istället öka på takten med att utbilda nya förare.