Richard Burnett, vd på RHA, varnar för att den brittiska försörjningskedjan står inför en potentiell kollaps inom kort. Foto: RHA. Richard Burnett, vd på RHA, varnar för att den brittiska försörjningskedjan står inför en potentiell kollaps inom kort. Foto: RHA.

Brittiska RHA varnar:

”Storbritanniens försörjningskedja står inför kollaps”

Storbritannien står inför en kollaps i försörjningskedjan inom de närmaste två till tre veckorna, varnade RHA:s vd Richard Burnett denna vecka. RHA vill se tillfälliga visum för utländsk arbetskraft. Trots detta har den brittiska regeringen sagt nej till att gå den vägen utan vill istället öka på takten med att utbilda nya förare.

För en vecka sedan berättade vi att den brittiska regeringen säger nej till tillfälliga visum för europeiska chaufförer. Road Haulage Association (RHA) säger att det är nödvändigt att tillfälligt ta in europeisk arbetskraft.

Burnett säger till BBC att trots mötet med transportsekreteraren Grant Shapps förra veckan för att varna honom för den farliga situationen, fortsätter regeringen att vägra att vidta några omedelbara åtgärder för att ta itu med den allvarliga bristen på yrkesförare, skriver Motor Transport.

I en intervju med BBC-reportern Paddy O’Connell söndagen den 25 juli, sade Burnett att ”vi står inom två till tre veckor inför en potentiell kollaps av försörjningskedjan och vi kommer att se ännu större luckor i stormarknadshyllorna eftersom vi inte kan få in produkterna i leveranskedjan tillräckligt snabbt.”

Han säger vidare att det i Storbritannien finns åkare som har ställt av fordon då man inte kan hitta chaufförer. Detta leder till att hundratusentals transporter dagligen inte kan utföras och att det påverkar landets försörjningskedja. Richard Burnett kallar det en ””massiv kris i en omfattning vi aldrig tidigare har sett i denna bransch och regeringen stoppar huvudet i sanden och vill inte erkänna allvaret i situationen.”

RHA lobbar mot regeringen för att man ska tillåta tillfälliga visum för europeiska yrkeschaufförer för att på så sätt omedelbart stoppa bristen på förare i Storbritannien, samtidigt som långsiktiga åtgärder införs för att öka utbildning och examinering av nya förare.

Avslutningsvis pekar Richard Burnett på att regeringen ändå fortsätter att stoppa alla försök till att få en faktiskt, kortsiktig lösning på problemet.

Om artikeln

Publicerad: 2021-07-28 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförsbrist Försörjningskedja Kollaps Leveranskedja RHA Storbritannien Utländsk arbetskraft Visum