Digital färdskrivare

Listar alla artiklar taggade med: Digital färdskrivare

Trafikpolisen kan inte kontrollera ”smarta” skrivare

För drygt fem år sedan beslutade EU att ”smarta” färdskrivare ska finnas i alla färdskrivarpliktiga fordon som registreras från och med den 15 juni i år. Åkerier, verkstäder och tillverkare av analysverktyg för färdskrivare har alla haft god framförhållning inför det nya kravet. Sämre är det hos Polismyndigheten som fortfarande inte har rullat ut uppdateringarna som gör det möjligt för trafikpoliser och bilinspektörer att ladda ner och analysera data från den nya generationen färdskrivare.

Körde med magnet – fick böta 5 600

I måndags vid 17-tiden stoppar trafikpolisen i Helsingborg ett spanskregistrerat ekipage. När polisen kontrollerar kör- och vilotiderna i den digitala färdskrivaren, förstod man genast att föraren, tillika åkeriägaren, inte hade rent mjöl i påsen.

Körde med tre olika förarkort

Nära 50 timmar utan dygnsvila när han stoppades

På torsdagen i förra veckan blev en östeuropeisk chaufför i en svenskregistrerad lastbil stoppad på norska kontrollstationen i Jessheim. Chauffören talar relativt bra engelska fram till att kontrollanterna gör en utskrift från färdskrivaren och ser att förarkortet kort innan kontrollen, blivit bytt. 

Utrustning för färdskrivarfusk säljs på nätet

För några tusenlappar kan man nu beställa elektronisk utrustning som stör ut den digitala färdskrivaren. Lägger man ytterligare en slant, kan man dessutom få ett "servicekort" som gör att man i efterhand kan ändra registrerade uppgifter i skrivaren.

Pinsamt när Elmsäter-Svärd blottar sin okunskap

Hans Hoff är ordförande för socialdemokraterna i Halland. Han har en rad politiska uppdrag och har bland annat intresserat sig för problematiken som omgärdar den digitala färdskrivaren. För en tid sedan formulerade han därför några av sina funderingar i ett brev till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.
?God dag yxskaft? fick plötsligt en ny innebörd?

Norrmännen har förstått det svenskarna inte begriper

Nu har norrmännen upptäckt hur illa ställt det är med den digitala färdskrivaren.
Det är synnerligen enkelt att manipulera hela systemet och därmed undvika åtgärder från myndigheterna.

Chaufför friad i färdskrivarmål

En 44-årig chaufför från Ystad åtalades för att vid sex tillfällen inte ha knappat in start- och slutland på färdskrivaren. Penningböter på 10 000 kronor var lämplig påföljd ansåg åklagaren, men Göteborgs tingsrätt tycker annorlunda och friar nu chauffören.

Missade knapptryckningar kostade 3 000 kronor

En 30-årig yrkeschaufför från Göteborg har av Göteborgs tingsrätt dömts till att betala 3 000 kronor i penningböter. Skälet är att han vid flera tillfällen ska ha missat att föra in landskoden i sin digitala färdskrivare.

Nya appar från Stoneridge

Hjälper föraren att vara laglydig

Stoneridge har tagit fram två gratisappar till Android smartphones som ger föraren möjlighet att dra nytta av den så kallde ?Duo?-teknologin och även kopiera färdskrivaren trådlöst.