Körning för nästan hela slanten. Chauffören har dock inte en aning om vem som mer har kört lastbilen.Fotograf: Tungt.no

Körde med tre olika förarkort

Nära 50 timmar utan dygnsvila när han stoppades

På torsdagen i förra veckan blev en östeuropeisk chaufför i en svenskregistrerad lastbil stoppad på norska kontrollstationen i Jessheim. Chauffören talar relativt bra engelska fram till att kontrollanterna gör en utskrift från färdskrivaren och ser att förarkortet kort innan kontrollen, blivit bytt. 

När kontrollanterna frågar var det förarkortets chaufför finns, säger den stoppade föraren: ”bad english” och säger sedan inte mer.
– Vi bestämmer oss för att ringa polisen som gör husrannsakan i hytten och då finner man två förarkort, förutom chaufförens eget, berättar Björn Uno Rogneby på Jessheim kontrollstation för tungt.no.

De båda extra förarkorten är östeuropeiska och chauffören bara skakar på huvudet och berättar via tolk, att han inte har en aning om var dessa förare befinner sig.

Därmed finns det anledning att misstänka att chauffören har kört på tre identiteter den senaste tiden.
– Om vi ser på utskriften och om det i realiteten hade varit tre chaufförer, ser allt rätt ut och en kontroll av föraren vid ett senare tillfälle hade således inte avslöjat något fel, säger Rogneby.

Men att det skulle röra sig om i realiteten tre förare, är alltså inte troligt. Han har högst sannolikt själv kört på tre identiteter. Därmed fick chauffören körförbud tills saken är avgjord i rätten.

Det är relativt grova förseelser vi talar om då den längsta tid fordonet sammanhängande har stått stilla endast är 4 timmar och 12 minuter under loppet av de sista två dygnen innan det blev stoppat. Färdskrivaren har registrerat nästan 50 timmars körning utan godkänd dygnsvila.
– Hur länge han hade fortsatt att köra om vi inte hade stannat honom, kan vi bara spekulera i, avslutar Rogneby.

Om artikeln

Publicerad: 2016-02-18 19:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Digital färdskrivare Förarkort Norge Rättsfall