TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Utrustning för färdskrivarfusk säljs på nätet

För några tusenlappar kan man nu beställa elektronisk utrustning som stör ut den digitala färdskrivaren. Lägger man ytterligare en slant, kan man dessutom få ett "servicekort" som gör att man i efterhand kan ändra registrerade uppgifter i skrivaren.

Troligtvis har de flesta hört talas om ”magnettricket”. Det enkla, men inte helt riskfria sättet att förmå färdskrivaren att inte registrera körning. På köpet får man bieffekter som till exempel att bromssystemets ABS-funktion sätts ur spel. En del chaufförer som använt magneter har ertappats av polisen.

Men nu finns det ett lite mer sofistikerat sätt att luras med kör- och vilotiderna.
På en polsk hemsida, med det talande namnet ”stoptachograf.pl”, annonserar man om en elektronikutrustning som enkelt kan monteras utan att göra ingrepp eller åverkan i fordonet.

För 650 euro får man fem exemplar av Tacho blocker, som enkelt monteras på plats två i skrivaren, med hjälp av ett kort med mikrochips. Tacho blocker skickar ut en elektromagnetisk puls och strömförsörjs via tre 9-voltsbatterier. Den är alltså inte inkopplad på bilens elsystem.

Till exempel kan föraren välja ”rast” på färdskrivaren. Därefter aktiverar man Tacho blocker som sedan kan plockas ur färdskrivaren. All information från fordonets sensorer till färdskrivaren blockeras därmed. Inga registreringar görs i vare sig skrivaren eller på förarkortet, men ABS-bromsarna fungerar som vanligt.

För att koppla ur Tacho blockern är det bara att stänga av motorn och vänta i fem sekunder innan man startar igen – och allt fungerar som vanligt igen.

Har man behov av att ändra informationen i efterhand och städa bort ”gamla synder”, då ställer den polska firman upp med ett ”workshop card” mot en kostnad på 1 200euro. Med kortets hjälp, och en pin-kod, kan man enkelt gå in och justera historiken.

Om det polska företagets uppgifter stämmer, eller om detta endast är ett sätt att lura pengarna av godtrogna åkare och chaufförer, känner vi inte till på tidningen. Men om vi utgår ifrån att det vi läser är sant, finns det alla anledning för våra myndigheter att strunta i felaktigt placerade diodlampor och istället ta sig en allvarlig funderare på hur man ska klara av att avslöja detta högst avancerade och troligtvis livsfarliga fusk.

Om artikeln

Publicerad: 2014-09-30 13:51
Kategori: Nyheter
Taggar: Digital färdskrivare Kör- och vilotider Polen Tacho blocker