PostNord Svanenmärkt – lättare att välja miljövänliga transporter

Svenska konsumenter som handlar på nätet kommer nu att ha fler möjligheter att få sina paket transporterade på ett mer miljövänligt sätt. Anledningen är att Postnord Sverige blivit den första Svanenmärkta e-handelstransportören i Norden.

Certifieringen syns tydligt i nShifts transportörsbibliotek och gör att e-handelsföretag kan erbjuda ett leveransalternativ när kunden checkar ut som uppfyller strikta krav på energieffektivitet, förnybara drivmedel och eldrivna fordon.

Allt fler konsumenter kräver att deras shoppingupplevelse ska vara så hållbar som möjligt, säger Mats Fischerström, e-handelsevangelist på nShift.
– När vi handlar på nätet måste vi snabbt kunna hitta det leveranssätt som är bäst ur ett miljöperspektiv och samtidigt kunna lita på transportörens påståenden om hållbara leveranser. Svanenmärkningen ger just den trovärdighet som kunderna efterfrågar och med nShift Checkout kan e-handelsföretagen också visa det tydligt i den egna webbshopen, säger han.

Svanen är den officiella och mest välkända miljömärkningen i Norden. Det är en oberoende och tredjepartscertifierad miljömärkning som tittar på alla relevanta miljöparametrar i en produkts livscykel och nu även paketleveranser.

Svanenmärkningen verifierar att logistikleverantörer uppfyller strikta krav på klimatprestanda och hög energieffektivitet och att de tar hänsyn till social hållbarhet som anställningsvillkor i linje med kollektivavtal eller motsvarande.

Märkningen omfattar 20 kriterier för transportörens hela transportnätverk och omfattar inte bara Postnords egna fordon utan även transportleverantörernas.

I dag riskerar checkouten att vilseleda konsumenterna med otydliga miljöpåståenden.
– Postnord har väntat på tredjepartscertifierade märkningar som är pålitliga. Med Svanenmärkningen kan Postnord äntligen visa sitt ambitiösa hållbarhetsarbete och framgång i sin gröna omställning mot konsumenten, säger Mathias Krümmel, vd för Postnord Sverige.

Fördelarna med Svanenmärkt e-handelstransport
Minskar energianvändningen i transportnätverket.
Minskar klimatpåverkan och stimulerar fossilfria hemleveranser.
Innebär en god nivå på befintlig fordonsflotta samtidigt som mer hållbara fordon som drivs av el, vätgas och biogasfordon väljs vid nyinköp.
Innebär stegvis ökade krav på förnybar energi i hela transportnätverket.
Främjar anställningsvillkor i linje med kollektivavtal eller motsvarande.
Bidrar till mindre skrymmande förpackningar.

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-26 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: E-handel Godstransport Hållbara transporter Klimatomställning Miljö Miljöval nShift Paketleverans PostNord Svanenmärkning