Foto: DAF Trucks. Foto: DAF Trucks.

DAF lanserar elhydraulisk styrning för deras nya generationens lastbilar

För bättre bränsleeffektivitet, högre nyttolast och förbättrad manövrerbarhet, introducerar DAF ett elektriskt hydrauliskt styrsystem (EHS) på 6x2-tdragbilar och slastbilar med en styrbar pusheraxel.

Det nya systemet är tillgängligt för hela den nya generationens DAF-lastbilssortiment: XF, XG och XG⁺ samt XD.

Systemet är särskilt bra för tunga jordbruks- och byggmaterialtransporter som drar stor nytta av fördelarna med en styrd påskjutsaxel. Det ger exakt manövrering i kombination och möjlighet till mer nyttolast. Den styrande pusheraxeln är ett utmärkt alternativ för avfallsinsamling och vätsketransporter.

Det nya styrsystemet efterträder den mekaniska varianten vilket ger 30 kilo lägre vikt. Tack vare minskad friktion ger det nya EHS-systemet en bränsleeffektivitetsvinst på 0,3procent, enligt DAF. Dessutom tar komponenterna i det nya systemet mindre plats på chassit vilket tillåter upp till 40 procent större bränsletankar på dragbilsversionen.

Det nyutvecklade elhydrauliska styrsystemet beräknar kontinuerligt den optimala styrvinkeln för den styrande pusheraxeln baserat på hastighet och hjulbas,vilket ger en exakt styrning. Vändcirkeln för en dragbil och en lastbil minskar enligt DAF med 12 procent vilket resulterar i optimal manövrerbarhet.

I hastigheter över 45 km/h låser det nya systemet pusheraxeln vilket garanterar maximal fordonsstabilitet. Den helt omgjorda fjädringen, styrningen och lyft av pusheraxeln med det nya systemet bidrar till högsta förarkomfort.

Om artikeln

Publicerad: 2022-12-30 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bränslebesparing DAF Trucks Dragbil Elhydraulisk styrning Godstransport Lastbil Pusheraxel Vägtransport