Bränslebesparing

Listar alla artiklar taggade med: Bränslebesparing

Österrikare vann Volvo Drivers Fuel Challenge

I fredags, den 19 september, gick världsfinalen för Volvo Drivers Fuel Challenge som kördes på demobanan i Torslanda.

Trako Jul 2019

Scania leder konvojforskningsprojekt

Scania har fått uppdraget att leda ett treårigt europeiskt forskningsprojekt som syftar till att utarbeta ett system för att införa fordonkonvojer på vägarna, ett projekt som kan innebära betydande utsläppsminskningar. EU har satt som mål att minska CO2-utsläppen med 20 procent till 2020 och de tunga transporterna svarar i dag för 17 procent av de totala utsläppen.

Proffs_jul_19_480

Bränslebesparande nyhet från Scania

Frihjul eller inte – lastbilen bestämmer!

Under den här hösten introducerar Scania ett nytt bränslebesparingssystem, Eco-roll, som har potential att sänka åkeriernas bränslekostnader med upp till två procent. Eco-roll räknar nämligen ut när en lastbil ska ta hjälp av tyngdlagen för att rulla i friläge i nedförsbackar.

Aspök

En sådan reporter hade jag sparkat ut från tidningen

Nu ligger jag i hängmattan. Äntligen! Nu har jag tid över till att filosofera över året som har gått. Till exempel tänker jag på hur fordonsutvecklingen framskrider. Bara under de senaste tolv månaderna har det ju hänt massor!

Aspök

Aerodynamisk lastbil sparar 2 000 liter diesel

Med en strömlinjeformad kaross och med skräddarsydda släp vill bilproducenten Daimler skapa en lastbil som är särskilt ekonomisk att köra.

Daf

Ny lätt tandemaxel för lägre bränsleförbrukning

Som en del av sitt Advanced Transport Efficiency (ATe) program introducerar DAF en ny luftfjädrad tandemaxel utan navreduktion. Axeln har utvecklats speciellt för tunga transporter som kräver ytterligare drivkraft och där off-road körning är begränsad.

VBG onspot

Bakvinge som sparar bränsle

Transportföretaget TNT Express har nyligen avslutat ett försök med en aerodynamisk bakvinge till sina lastbilar. Resultatet visade att bränsleförbrukningen minskade med hela sex procent.

Daf