Fängelse för fusk med förarkort och kör- och vilotider

Fusk med förarkort och kör- och vilotider resulterade i att rätten i Kolding idag den 27 juni avkunnade dom mot en 61-årig chaufför från Vestjylland samt det åkeri mannen kör för.

Föraren dömdes till 30 dagars fängelse som villkorades med samhällstjänst, böter på motsvarande nästan 190 000 svenska kronor och ett års körkortsindragning. Åkeriet tilldömdes att betala motsvarande strax över 550 000 svenska kronor.

Ärendet började den 23 juni 2020 då den nu 61-årige chauffören stoppades av en patrull från Tungvogncenter Syd, Sydøstjyllands Politi, vid rastplats Hylkedal vid Kolding. Under kontrollen misstänkte man att föraren hade kört på hans frus förarkort tidigare på morgonen.

Efter en lång utredning väcktes i april 2021 åtal i ett åtal på 65 punkter. Omständigheterna gällde inte bara körning på hustruns förarkort utan även åkeriets till detta kom även brott mot kör- och vilotidsreglerna.

Både chauffören och åkaren har valt att inte uttala sig till polisen, men de erkände sig skyldiga i rätten.