Historisk satsning på helelektriska betongbilar från Swerock och Volvo Lastvagnar

Under maj månad är det premiär för fyra helt nya eldrivna betongbilar i en livlig storstadsmiljö. Det är resultatet av en omfattande gemensam klimatsatsning signerad Swerock och Volvo Lastvagnar.

Med den här investeringen kommer Swerock att minska koldioxidutsläppen med drygt 80 ton årligen per betongbil i jämförelse med en diesellastbil, säger Magnus Lockner, Regionchef på Swerock.
– Inom kort får vi med dessa betongbilar möjlighet att leverera lokalt producerad ECO-Betong 100 procent fossilfritt till hela Stockholms innerstad, säger han.

Eldrift är på stark frammarsch inom hela transportsektorn och nu även inom tyngre transporter. Swerock, som var tidiga med att investera i de första hybridlösningarna, visar nu vägen med fyra nya el-betongbilar med placering i huvudstaden. Ellastbilarna kommer att tas i bruk under maj månad och utgå från fabriken i Västberga, där Swerock har både betongfabrik och mottagningsanläggning för cirkulära material.

Med fyra nya laddpunkter från det finska företaget Kempower kommer fordonen ha möjlighet att laddas över natten eller snabbladdas under arbetsdagen. Till de allra flesta köruppdragen räcker det med energin från enbart nattladdning. Swerock har i detta utvecklingsarbete mottagit investeringsstöd från Klimatklivet.

De nya helt elektrifierade fordonen kommer att kunna styras till specifika projekt som har uttalade klimatmål att leva upp till.
– Det finns flera vinnare i detta utvecklingsarbete. Vi minskar inte bara påtagligt vår klimatpåverkan, utan med utsläppsfri och tyst drift levererar vi också en bättre arbetsmiljö för våra chaufförer, de som arbetar på bygget och alla som vistas i omgivningen, säger Magnus Lockner, regionchef på Swerock.

Om artikeln

Publicerad: 2022-04-11 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Betongbilar CO2 Dieseldrift Eldrift Elektriska Fossilfritt Swerock Volvo Lastvagnar