För föraren av detta ekipage är det slutkört tills han innehar ett giltigt YKB. Yrkestrafikgruppen i Hudiksvall som helt saknar en dedikerad kontrollplats, tog med sig ekipaget till ett besiktningsorgan för att få ljuddämparen kontrollerad. För föraren av detta ekipage är det slutkört tills han innehar ett giltigt YKB. Yrkestrafikgruppen i Hudiksvall som helt saknar en dedikerad kontrollplats, tog med sig ekipaget till ett besiktningsorgan för att få ljuddämparen kontrollerad.

Har du koll på när ditt YKB går ut?

Man skulle kunna tycka att det vore den enklaste sak att veta när ens YKB går ut, men på grund av flera förlängningar av YKB som varit på väg att gå ut, har det blivit ”rena snurren” kring sista giltighetsdatum. Trafikpolis Lars Österberg uppmanar alla att kontrollera sina YKB. ”Det är så onödigt att få böter eller att åkeriet rapporteras för oaktsamhet”, säger han.

Den 14 februari vräker snön ner och Lars Österberg som är trafikpolis i Hudiksvall kör förbi en lastbil. Scanian är utrustad med dubbla pipor.
– Jag kände vibrationerna när vi körde om. Det var verkligen öppna spjäll, säger Österberg.

Ekipaget har startat i Norsjö och är på väg till Norrköping, men nu blir det först ett stopp utmed E4 norr om Söderhamn. Hur möjligheten till de öppna spjällen är monterad kan Österberg inte se varför lastbilen tas med in till ett besiktningsorgan.

I samband med det frågar Österberg föraren om han har ett giltigt YKB, varpå föraren svarar att han har gått utbildningen, men ännu inte skickat in papperna. När hans YKB går ut, vet han inte.
– Det visar sig ha gått ut i maj 2020, men genom den första förlängningen på grund av pandemin räckte det till juni 2021 och sedan dess har föraren inte haft ett giltigt YKB, säger Österberg.
Därmed var det tills vidare slutkört för föraren som måste ersättas av en annan med giltigt YKB.

För föraren blir det en bot om 500 kronor, men för åkeriet kan det bli dyrt.
– I detta fallet har föraren börjat på aktuellt åkeri för cirka fem månader sedan och hade redan då inget giltigt YKB. Eftersom åkeriet inte har kontrollerat detta, rapporteras åkeriet för oaktsamhet, säger Österberg.
Att rapporteras för oaktsamhet i dessa fall betyder att en åklagare tar över ärendet.

Det är tredje gången Lars Österberg måste ställa fordon när de stöter på ogiltiga YKB som man kan ana kan härledas till alla turer med förlängningar i pandemins fotspår.
– Många förare är bättre på att ha koll på när undantagen gäller, men sämre på när YKB går ut, säger Österberg.

När körkort ska förnyas kommer en påminnelse från Transportstyrelsen, men så är det inte med YKB som man själv måste ha koll på. Transportstyrelsen får många samtal av chaufförer och åkare som är osäkra på när deras YKB går ut.
– Det finns en pandemirelaterad osäkerhet gällande giltigheten beroende på om de fått 10 eller 16 månaders förlängning, säger Transportstyrelsen.
De får även allt fler samtal från personer vars YKB håller på att gå ut och de inte lyckas hitta en utbildningsplats.

Lars Österberg uppmana alla att kontrollera giltighetsdatumet på sina YKB.
– Det är så onödigt att få böter eller till och med företagsbot för något som faktiskt går att ta reda på, avrundar han.

Om artikeln

Publicerad: 2022-02-25 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Åklagare Besiktningsorgan Bilinspektör Företagsbot Körkort Ljuddämpare Pandemi Polis YKB