Foto: Mikael Forslund, arkiv Foto: Mikael Forslund, arkiv

Chaufför körde med dubbla förarkort – Vansbroåkeri förlorade i Förvaltningsrätten

Trafikpolisen i Dalarna stoppade i början av 2020 en polsk förare i en svenskregistrerad lastbil. Polisen konstaterade att föraren använde sig av en annan persons förarkort. Transportstyrelsen beslöt att åkeriet skulle betala drygt 196 000 kronor i sanktionsavgift, något som åkeriet överklagade. Nu har Förvaltningsrätten sagt sitt.

Den 14 februari 2020 stoppades en polsk förare i en svenskregistrerad lastbil tillhörande HN Frakt AB i Vansbro av trafikpolisen i Dalarna. Det visade sig under kontrollen att förarkortet som satt i färdskrivaren inte tillhörde den föraren i fråga. Böter utfärdades och mannens körkort omhändertogs.

Månaden därpå landade Transportstyrelsens beslut om sanktionsavgift på åkeriets bord. 196 330 kronor tyckte myndigheten att det skulle kosta – något som åkeriet motsatte sig och som Proffs har skrivit om tidigare.

Det sammanlagda sanktionsbeloppet uppgick egentligen till 268 000 kronor. Företagets årsomsättning innebar att beloppet, i enlighet med gällande bestämmelser, sänktes till motsvarande en procent av omsättningen som vid den tidens senaste bokslut uppgick till 19 633 062 kronor.

Trots åkeriets protester stod Transportstyrelsen fast vid sitt beslut. HN Frakt överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Falun, som i december förra året avslog överklagandet. Den 11 januari i år vann domen laga kraft.

Åkeriet menar i sitt överklagande att ”sanktionsavgiften är fel då det har skett på eget beslut av chauffören och det är inget som bolaget tillåter eller står bakom.”.

Likaså ansåg HN Frakt initialt att det faktum att föraren var inhyrd av en lotsfirma skulle befria åkeriet från ansvar och att körningen var planerad på ett sådant sätt att det inte har funnits något behov av att använda flera förarkort.

Av handlingarna i målet framgår att sanktionsavgiften grundar sig på 27 överträdelser varav nio handlar om att chauffören har kört med annans förarkort. De övriga att han ”inte följt vad som ankommer på honom med körtider och dygnsvila”, skriver Förvaltningsrätten i sin dom.

Förvaltningsrätten ser inte några skäl att helt eller delvis befria åkeriet från sanktionsavgiften och dömer alltså åkeriet att betala avgiften i sin helhet, 196 330 kronor.

Om artikeln

Publicerad: 2022-02-01 15:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Dalarna Dubbla Förarkort Förvaltningsrätten HN Frakt AB Rättsfall Sanktionsavgifter Trafikpolisen Vansbro