Tuomas Leimio, Managing Director för Dachser Finland European Logistics, framför en av de nya biogaslastbilarna. De nya lastbilarna bidrar till att logistikföretaget kan leverera på ett mer hållbart sätt till hela Helsingforsregionen.

Dachser Finland investerar i biogaslastbilar i Finland

Logistikföretagets beslut kring att investera i transporter med låga utsläpp, är ett steg på vägen mot att möta de klimatmål Finlands regering satt upp till 2030. Förnyandet till biogaslastbilar i kortdistans flottan, innebär att Dachser Finland redan under 2021 kan leverera på ett mer hållbart sätt till hela Helsingforsregionen.

Från och med i år kommer 10 av totalt 15 lastbilar som utgår från Dachser Finland European Logistics med filial placerad i Kerava, att drivas av så kallad komprimerad biogas (CBG). Åtta av lastbilarna är av modell Volvo FE och två av modell Iveco Eurocargo 160EG/F.

Denna investering är ett steg på vägen för logistikföretaget att nå leveranser och hämtningar av gods inom Helsingforsregionen med en väsentligt minskad klimatpåverkan. Planen är att i framtiden även förnya de kvarvarande kortdistanslastbilarna till lastbilar drivna antingen på biogas eller el, detta beroende på tekniska lösningar i relation till lokala väderförhållanden.

Tuomas Leimio är Managing Director för Dachser Finland European Logistics och säger att om man jämför med siffrorna från 2019, har de lyckats att minska sina koldioxidutsläpp med totalt 70 procent i de områden där de kör med komprimerad biogas.
– För oss är det extra viktigt att vi fortsätter att undersöka, testa och anpassa oss till mer miljövänliga transportlösningar, detta genom olika typer av teknisk utveckling och vetenskapliga innovationer. Det är en av de anledningar till att vi investerar i dessa biogaslastbilar, som vi är väldigt stolta över. Det är definitivt ett steg i rätt riktning och något som tillåter oss att samla in värdefull kunskap till framtiden, säger han.

Investeringen samordnas av Dachser Finlands åkeripartner Savon Kuljetus Oy. Bränslet, som består av komprimerad biogas, levereras av Gasum som nyligen öppnat upp en ny produktionsanläggning för biogas i närheten av Helsingfors. Dachsers förare har blivit utrustade med konfigurerade bränslekort som tillåter dem att köpa biogas enbart för lastbilar.

Logistikföretaget med huvudkontor i södra Tyskland, vill visa vägen med ett aktivt klimatskydd och ett integrerande ansvar genom att lägga stor vikt vid effektiv logistik och tekniska innovationer. Dachser Finlands beslut att investera i transporter med låga utsläpp är en del av företagets långsiktiga klimatskyddsstrategi.

Det är även viktigt att anpassa arbetet till kunder och partners som också aktivt vill skapa positiva förändringar i den globala logistiksektorn genom implementering av låg- och nollutsläppstekniker.

Dachser genomför redan ett projekt med utsläppsfria leveranser i 11 europeiska städer. Syftet är att minska företagets utsläpp till noll i de aktuella städerna till slutet av 2022 genom leveranser med elektriska lastbilar och cyklar. Målet är att utöka till ännu fler städer framöver.

Utöver detta genomför logistikföretaget forskning kring bland annat användandet av grön vätgas som en alternativ källa till bränsle, effektivare processer genom att använda megatrailers och digitala optimeringsverktyg samt ett stort fokus på användandet av hållbart producerad el för att driva verksamheten.

Om artikeln

Publicerad: 2021-09-22 15:19
Kategori: Nyheter
Taggar: CNG CO2 Dachser Finland Ellastbil Klimatmål Klimatneutral Komprimerad Gas Miljömål transporter