Chauffören Slavek Myka fick lära sig hur man tankar LBG.

NTEX testar dragbil som drivs med biogas

Ntex tar nästa steg på sin resa mot en mer klimatsmart fordonsflotta. I samverkan med Gasum och Volvo Lastvagnar, testar bolaget nu en lastbil som drivs på flytande biogas. Ntex första egna gasdrivna dragbil kan bli aktuell inom kort.


Ntex grundare och vd, Thomas Ström.
– Biogas är ett bra och mer klimatsmart alternativ till de traditionella drivmedlen och självklart ska NTEX ligga i framkant även här. Testet med den biogasdrivna lastbilen är viktigt för att vi ska kunna utveckla våra transporter ytterligare. Det känns viktigt för framtida generationer att vi gör det vi kan för att dra ner på CO2-utsläppen, säger han.

I dagarna överlämnades den gasdrivna dragbilen till Slavek Myka som också fick lära sig att tanka det nya drivmedlet. Slavek är chaufför på Transscandinavian AB och den som under testperioden kommer att köra mellan Göteborg och Norrland på uppdrag av Ntex.

Efter en testperiod i maj samt efter sommaren, kommer en utvärdering att göras. Förväntningarna är höga och faller allt väl ut är planen att Ntex investerar i sin första gaslastbil under 2022.

I samband med överlämningen gavs en genomgång av fordonet och hur tankningen går till. Lastbilen kommer att tankas på Gasums stationer och tankkortet är låst till flytande biogas (LBG), vilken tillverkas av biologiskt nedbrytbart avfall och är 100 procent förnybart. Genom att tanka flytande biogas istället för traditionell diesel minskar koldioxidutsläppen med cirka 9,5 ton per 1000 mil.

Om artikeln

Publicerad: 2021-05-18 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Biogas Dragbil Förnybart Bränsle Gasum LBG Miljö Ntex Transport