Chaufför i trafikfarlig dragbil klippte upp klampen och smet

Polisen: ”Vi tar tacksamt emot tips!”

När Proffs besöker trafikpolisen i onsdags, den 28 november, stoppas ett rumänskt ekipage av trafikpolisen i Helsingborg. Den flygande inspektion som följde gav vid handen att både dragbilen och trailern hade sett sina bästa dagar. Dragbilen fick körförbud och klampades. Under helgen bröts klampen upp och det risiga ekipaget smet iväg.

Läckage på avgassystemet liksom oljeläckage, dåliga bromsar och dörrlås som inte fungerade – plus lampor av ”otillåten typ” – resulterade i både 2:or och 2X. Men det skulle visa sig att det fanns mer att anmärka på. Framaxelns bladfjädring var i så dåligt skick att den riskerade att haverera – och därmed sattes körförbud på dragbilen.

Även trailern hade en lång lista med brister efter att bilinspektörerna sammanställt kontrollen. Rambalkar med sprickor, rostskadad länkarm, lös bromsventil och mycket mer står att läsa i protokollet. Dock inget som renderade i körförbud, däremot krav på ombesiktning.

Ekipaget lotsas till Scanias verkstad i Helsingborg där det klampas. Om dragbilen inte repareras får den inte köra vidare. Klampning utan tidsbegränsning, alltså. Eller – så var det i alla fall tänkt.


Det var omfattande
reparationer som väntade. Under helgen ställdes ekipaget upp utanför verkstaden – men tydligen hade åkeriet (och/eller chauffören) andra planer.
– I måndags morse fanns endast klampen kvar på parkeringen. Man hade klippt upp låset och lämnat platsen, konstaterar trafikpolis Sören Johansson.

Han blir upprörd över tanken på att ett ekipage i så dåligt, tekniskt skick nu är ute på vägarna och rullar igen.
– Det är ett riktigt vrak. Det är inte alls bra att den kör omkring i trafiken och vi tar därför tacksamt emot tips från allmänheten som sett fordonen, säger Sören Johansson och vädjar till Proffsläsarna att hålla ögonen öppna.

Under onsdagen hände mycket på kontrollplatsen och vi på Proffs fick därför oturligt nog inget bra foto på det rumänska ekipaget. Dragbilen, en Scania (reg.nr MM25SAF) är röd och ganska solblekt i färgen. Den bär spår av tidigare firmatext i lacken (holländska L.van Loo, som alltså inte är inblandade i den här händelsen).

Foto: Robin Lillpysen Jonsson / Facebook (publicerad med tillstånd)


Skåptrailern
(reg.nr MM93SAF) är vit.

Har du sett ekipaget, eller något av fordonen i kombinationen, så lämna en kommentar på Facebook, alternativt ring till oss på tidningen Proffs, telefon 0708-15 33 45 – eller mejla till goran@vagpress.se.

Dessvärre togs inga bilder av ekipaget i sin helhet. Fotona som publiceras i artikeln togs med mobiltelefon i syfte att memorera dagens händesler.
Dessvärre togs inga bilder av ekipaget i sin helhet. Fotona som publiceras i artikeln togs med mobiltelefon i syfte att memorera dagens händesler.

Om artikeln

Publicerad: 2019-12-03 12:34
Kategori: Nyheter
Taggar: Helsingborg Klampning Körförbud Trafikpolisen Trafiksäkerhet