Foto: Jonas Nordin

Blev av med körkortet två gånger samma dag

Överlastade lätta lastbilar fortsätter rulla omkring på våra vägar. I Sala lyckades en förare av en sådan, bli av med körkortet två gånger och få böter båda gångerna. Och hur sunt är det att ha en oljedunk tillsammans med lösa livsmedel.
Fräscht? Kanske inte.   Foto: Jonas Nordin
Fräscht? Kanske inte. Foto: Jonas Nordin

Den 12 december inträffade en trafikolycka mellan en utländsk lastbil och en svenskregistrerad 3-tons Ford Transit i Sala. Det mindre fordonet ådrog sig skador på bakre delen. En patrull från Sala åkte till platsen och redde ut olyckan, men tyckte att lättlastaren, lastad med diverse livsmedel, såg tung ut, berättar bilinspektör Jonas Nordin, en del av yrkestrafikgruppen i Västerås, för oss.

Patrullen hörde av sig till trafikpolisen i Västerås och bilinspektör Tommy Roos begav sig till platsen med de mobila fordonsvågarna. Vågen stannade på 4 240 kilo vilket gav 111 procents överlast.

Föraren, som hade svenskt körkort, fick se detta omhändertaget med en tidsfrist om 48 timmar samt böter på 4 000 kronor.
– Han fick besked på att fordonet måste lastas av innan fortsatt färd, eller så får hela ekipaget lastas på ett annat fordon eftersom det inte fick rulla på egna hjul med överlasten kvar, säger Jonas Nordin.
Därefter lämnade man platsen för att åka och möta upp resten av gruppen för trafikkontroll vid Evelund

Det blir tidigt mörk denna tid av året och i mörkret såg Jonas Nordin ett fordon närma sig som med trasig belysning såg ut som vore det ett tvåhjuligt fordon. Han vinkade in fordonet för kontroll och alkoblås.
– Föraren upplyste mig om att han nyss blivit av med sitt körkort och jag anade att detta kunde vara den bil Tommy Roos vägt tidigare, säger Nordin.

Och visst var det så. Ännu en gång vägdes fordonet och vikten var exakt densamma. Nordin frågade varför han körde omkring med bilen när han fått besked på att stå kvar.
– Han svarade att de var på väg till macken för att fixa belysningen, men macken ligger åt andra hållet, säger Nordin. Jag fick säga till på skarpen att belysningen inte var det stora problemet och att det inte hjälper att han säger att han vill vara min kompis.

Denna gång klampades bilen, förarens respit på 48 timmar förverkades och han fick ytterligare
4 000 kronor i böter.

Den här gången kom en annan bil från Hedemora och tog med sig en tredjedel av matvarorna. Både föraren och hans passagerare följde med bilen eftersom det började bli för kallt. De hann tillbaka innan midnatt då polisens pass tog slut och fick då klampen upplåst för att ta båda bilarna med sig.

Hur tog de detta?
– Killen som hjälpte dem med lasten var hur trevlig som helst, men föraren var lite tystare, men det är klart, han hade ju både blivit av med körkortet två gånger och fått totalt 8 000 kronor i böter på en och samma dag, avrundar bilinspektör Jonas Nordin.

Om artikeln

Publicerad: 2019-12-19 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Körkort Lättlastare Överlast Polisen Västerås