Tung körkortsbehörighet ger inte fribiljett att lasta för tungt. Foto: Jonas Nordin Tung körkortsbehörighet ger inte fribiljett att lasta för tungt. Foto: Jonas Nordin

Ännu en överlastad lättlastare. Ännu ett omhändertaget körkort

Att ha tunga behörigheter på körkortet betyder inte att man får köra för tunga laster med lättlastare. Detta fick en förare erfara i Sala då ännu en tung lättlastare hindrades från fortsatt färd.

Den 17 december arbetade Västerås yrkestrafikgrupp i Sala på bred front mot alla sorters överträdelser som exempelvis nykterhet, körkort och hastighetsöverträdelser, men även överlaster.

Föga förvånande dök det snart upp en 3,5-tonslastbil som såg tung ut. Föraren talade rätt bra svenska och hade svenskt körkort.
– Den vägde in på ganska exakt 5 000 kilo vilket blev 174 procents överlast, säger bilinspektör Jonas Nordin.

Körkortet omhändertogs på plats med en respit på 48 timmar och föraren fick böter om 4 000 kronor.

När Jonas Nordin talade med förarens chef, uppstod det en del svårigheter innan personen i andra änden av luren förstod att vad som gällde och skulle ordna att två fordon kom för att ta över gods.

Eftersom det blev dags för lunch, klampades fordonet i väntan på de utlovade fordonen som skulle ta över godset bestående av varor och produkter till bland annat en pizzeria.

Det visade sig att föraren, som efter händelsen såg mindre glad ut, inte endast hade B-behörighet på körkortet.
– Han innehade alla behörigheter och visst måste det kännas tungt, avrundar Jonas Nordin.

Om artikeln

Publicerad: 2019-12-20 10:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Klampning Lättlastare Överlast Polisen Västerås