Peter Nertling är både glad och nöjd med reportaget av SVT Halland. Foto: Rosita Nertling

SVT Halland uppmärksammar EU:s skärpta hälsokrav

EU:s skärpta hälsokrav har drabbat många förare med dispenser runt om i Europa som, trots att de kört prickfritt under många år, en del i decennier, över en natt blev olämpliga att vara chaufförer. SVT Halland har gjort ett reportage i ord och film där Peter Nertling kan nå ut till allmänheten för att sprida kunskap om missförhållandet.

Allt fler fall av dem som drabbats av EU:s skärpning av hälsokrav, har uppmärksammats av media. Så även av oss.

Efter vår artikel har Peter Nertling skapat en sluten Facebook-grupp för andra drabbade där de kan ventilera, men även finna vägar framåt i hopp om att finna lösningar.

Glädjen var stor när SVT Halland ville göra ett inslag om saken. Detta uppmärksammade vi i ytterligare en artikel. Nu har programmet sänts även i de lokala nyheterna och vi kontaktar Peter Nertling. Hur upplevde du det var att medverka?
– En riktigt bra upplevelse och det är så viktigt att media utanför transportbranschen tar upp detta, säger han till oss.

Även om det klipps mycket i en produktion, tycker han att de viktiga sakerna fick den plats som behövdes.
– Jag blev korrekt återgiven och dessutom kände jag att de hade ett genuint intresse, avrundar Peter Nertling som nu hoppas att fler media vill ta vid och fortsätta lyfta ämnet.

I programmet uttalar sig även neurolog Magnus Wentzel som efterlyser en mindre grovlinjig tillämpning som stämmer mer överens med hur verkligheten ser ut.
– Det jag saknar i de nya tillämpningarna är att man relaterar det till en absolut risk, men det står inte någonstans, säger han i inslaget.

Om man kan ha det i lagtexten, eller i förordningen, kan man relatera det till risken som faktiskt finns för en frisk person eller någon som har en annan sjukdom.
– Då kan man se rimligheten i det hela, säger han.

Vill du titta på SVT Hallands video och läsa artikeln till det, gör du det här.

Om artikeln

Publicerad: 2019-10-01 13:26
Kategori: Nyheter
Taggar: Dispens EU Hälsokrav Neorlog Nertling SVT Halland Transportstyrelsen