Transportstyrelsen

Listar alla artiklar taggade med: Transportstyrelsen

Tillståndet dras in för Swekol i Sverige AB

Transportstyrelsen återkallar företagets tillstånd att yrkesmässigt bedriva godstransporter på väg. Transportstyrelsen beslutar även att den trafikansvarige ska anses olämplig att bedriva yrkesmässig trafik till och med den 20 januari 2027. Beslutet gäller omedelbart även om beslutet överklagas.

Transportstyrelsen om ”eget gods”

”Vi välkomnar en rättslig prövning”

Går det att leverera mat hemkört som ”eget gods”? Att köra yrkesmässigt utan trafiktillstånd är olaglig yrkesmässig trafik och om vilotidsboken saknas eller är felaktigt ifylld, kan såväl föraren som företaget/trafikansvarig få böter. Vad säger Transportstyrelsen om vad som räknas som transport av ”eget gods”? Vi återvänder till budfirmorna som levererar hemkört.

Ingen brist på brister på kontrollplats Karleby

När yrkestrafikgrupperna får arbeta med sin linjeverksamhet, det vill säga yrkestrafikkontroller, är det ingen som behöver gå sysslolös. Så även när femmannagruppen i Västerås öppnar kontrollplats Karleby under den gångna veckan. ”Man känner sig väldigt otillräcklig när man vet att många fuskare rullar förbi när man håller på med andra kontroller”, säger bilinspektör Roger Ogemar som inte är ensam om den känslan.

Förlorade tunga behörigheterna på grund av epilepsi

Efter tre år har han fått tillbaka körkortet

Patrick har kört lastbil i 20 år med dispens för epilepsi i tonåren. Över en natt gjorde EU:s hårdare hälsokrav honom olämplig att köra tung lastbil. Han kämpade för att bli undantagen de nya kraven och efter tre år står han idag med sitt körkort i handen. ”Det gäller att ansöka om rätt saker och att aldrig ge upp”, säger han. Patrick drog det längsta strået i sin kamp.

Stort intresse för personliga registreringsskyltar

Det finns nu 23 869 personliga registreringsskyltar i Sverige. Det är den högsta siffran hittills. Under 2021 beviljade Transportstyrelsen 3 510 ansökningar om personlig registreringsskylt vilket bekräftar att det stora intresset från året innan fortsätter att hålla i sig.

Färre omkom i vägtrafiken under 2021

Under 2021 omkom 192 personer i olyckor på de svenska vägarna. Det är 12 färre än 2020 då 204 människor omkom. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

Nej, Transportstyrelsen betalar inte tillbaka många förskott

Tidningen Proffs är sannolikt ”Sverigebäst” på att rapportera om de otillåtna cabotage som avslöjas på landets vägar. Ändå skriver vi av olika anledningar långt ifrån om alla. För om vi hade gjort det så hade vi kunnat publicera nära nog en ”cabotageartikel” om dagen under året som gått.

Nya regler om körkort och diabetes

I dag kan personer med insulinbehandlad typ 2-diabetes ha körkort för lastbil, buss eller taxiförarlegitimation. Från den 1 januari blev det möjligt även vid andra typer av diabetes, under vissa förutsättningar. Det är en av de förändringar som genomförs i Transportstyrelsens föreskrifter om medicinska krav för innehav av körkort.

Åkeriet: Vilka dokument krävs för att köra kombitrafik?

Kvällspasset för Västerås yrkestrafikgrupp bjuder på blandat innehåll. Ett litauiskt åkeri ber bilinspektören förklara vilka dokument som krävs för att köra kombitrafik. Ägaren till ett svenskt bil- och släpekipage vet inte om han ska höra hemma i Polen eller i Sverige och vad har han för körkort - om han ens har ett?

Trafikpolisen i Eskilstuna klarade målen

Många är de artiklar vi skrivit om Eskilstuna yrkestrafikgrupps arbete och i januari 2021 sade trafikpolis och gruppchef Björn Thunblad att ”trafikpolisen i Eskilstuna vill ligga på topp”. Idag tycker han att de lyckats med det målet också trots både pandemi och att trafikpolisgruppen generellt sett har minskat i landet.