Transportstyrelsen

Listar alla artiklar taggade med: Transportstyrelsen

Olika krav på vinterdäck beroende på språk – på Transportstyrelsens hemsida

Vintern närmar sig och den 1 december är det dags för den skärpta lagen om vinterdäck på tunga fordon att träda i kraft i praktiken. Som i fallet med den nya ”smarta” färdskrivaren, står branschen väl rustad och förberedd. Och – som med färdskrivaren – har myndigheterna hamnat i bakvattnet.
Nokian

”Tror politiker att vi åkare är dumma som gäss?”

Jag vill börja med att säga att jag tycker det är bra att Proffs gärna skriver om politik, men du milde tid vad mycket strunt man ska få läsa/höra! Inte tidningens fel så klart, men det är ju inte utan att man blir förbannad. Så inleder Hans Agnez sin insändare.
Nokian

Fyra otillåtna cabotage på tre dagar – i Helsingborg

Trafikpolisen i Helsingborg fortsätter kampen mot transportfuskarna – som uppenbarligen är många till antalet. Proffs är på plats på Långeberga kontrollplats under onsdagen, när trafikpolis Farid Umeflod rullar in med en bulgarisk dragbil med finskregistrerad trailer bakom sig. Snart står det klart att det rör sig om ett otillåtet cabotage. Och innan vi hinner sätta en redaktionell punkt för den berättelsen på fredagen – har trafikpolisen fångat ytterligare tre misstänkta fuskare. Två i går och ytterligare en idag.
Meca Tunga Delar

Transportföretagen om sanktionsavgiftssystemet:

”Nödparagraf visar på felaktigheter i regelverk”

Förra året infördes en regeländring som innebär att sanktionsavgifterna för överträdelser mot kör- och vilotidsregelverket kan sänkas under vissa omständigheter. Att en sådan ”nödparagraf” har införts pekar på att det underliggande regelverket är felaktigt utformat. Det menar Transportföretagen i ett pressmeddelande.
Meca Tunga Delar

Transportstyrelsen kritisk till ny transporttjänst

Vajbi ska bli Sveriges första ”säker transport”-tjänst

På transporttjänsten Vajbis hemsida presenterar man sig som Sveriges första ”säker transporttjänst” med enbart kvinnliga chaufförer som transporterar endast kvinnor och barn samt män i kvinnors sällskap. Upplägget har emellertid väckt många frågor om trafiktillstånd och taxilegitimation. Frågor som behöver svar.
Aspök

Infrastrukturdepartmentet:

Ändrade beräkningsgrunder för överlast dröjer

Den 9 juli förlorade en husvagnsägare sitt körkort och fick 4000 kronro i böter för att ha lastat 400 kilo för mycket på sin husvagn som hade tillåten lastvikt på 40 kilo. Anledningen är att i Sverige beräknas överlasten i förhållande till lastvikten istället för mot totalvikten. Att Sverige ska räkna på samma sätt om i Europa, är ett önskemål som drivits länge, men ännu inget beslut.
TRP

Kammaråklagaren om beräkning av överlast: ”Borde varit ändrat för länge sedan”

Dagens beräkningsgrunder för överlaster kan ge orimliga konsekvenser. Önskemålet om att beräkna överlast mot totalvikten istället, började drivas redan 2016 och har fått stöd av myndigheterna under vägen, men något beslut har ännu inte kommit.
Hultsteins

18 000 återkallade körkort under första halvåret

Under första halvåret av 2019 har Transportstyrelsen återkallat 18 352 körkort. Det är en ökning med 3,2 procent jämfört med året innan. Körkort som återkallas på grund av rattfylleri ökar i landet med 13,8 procent, men variationerna mellan länen är stora.
Nokian

Perspektiv från lastbilshytten för B-körkortselever svårt att införa

Elever som tar B-körkort på en körskola i Tyskland, får även erfarenhet av lastbilskörning. Syftet är att medvetandegöra eleverna om de olika trafiksituationerna och för att hjälpa dem förstå trafiken och körningen från lastbilshytten. Är detta något för Sverige att ta efter?
Aspök

Jan-Erik Ottosson: Att kalla Ecotrailern innovation är nonsens

Jan-Erik Ottosson säger att Fluckinger försöker få oss att fokusera på andra saker än det som är viktigt, det vill säga att tillverkaren Meusburger har angett felaktiga uppgifter för att kunna få fordonen godkända. Och att kalla Ecotrailern för en innovation, menar han är nonsens.