EU

Listar alla artiklar taggade med: EU

 Biokraftvärmeverket Moskogen, Kalmar Energi. Foto: Anders Haaker.

EU-förslaget om nettonoll-industri har missat bioenergin

EU-kommissionen i sitt förslag helt har förbigått bioenergilösningar, med undantag för biogas, trots att bioenergi är EU:s största egna energikälla. Bioenergi står för 60 procent av unionens förnybara energi och erbjuder ett stort antal kostnadseffektiva lösningar med stor klimatnytta och med utnyttjande av teknik som snabbt kan reducera utsläppen av fossil koldioxid. Dessutom hämtas 95 procent av den använda bioenergin från åkermark och skogsavfall inom EU.

Amgaz om strejken i Tyskland: ”Stämmer inte att de inte fått lön”

Trots att arbetsgivaren försökte använda sig av en ”paramilitär grupp” för att skrämma förarna, något tyska polisen hanterade, ger förarna från tredje land inte upp. De vill ha sina löner av den polska arbetsgivaren och pekar även på obefogade avdrag och exploatering. Eurotransport har intervjuat förare samt den europeiska fackföreningsrepresentanten Edwin Atema. Polska företagets Amgaz chef säger: "Det stämmer inte att förarna inte fått sina löner."

Förare från tredje land strejkar i Tyskland

Lastbilschaufförer från Georgien och Uzbekistan har i flera dagar stått stilla i tyska Gräfenhausen, Hessen. Att chaufförerna strejkar beror enligt rapporter i media på att deras polska arbetsgivare inte har betalat förarnas löner på flera månader. Tvisten började med uteblivna betalningar för de söndagar som chaufförerna måste spendera i lastbilen. Därefter kom det inga pengar alls. Förarnas anställningsförhållanden är vid första anblicken något förvirrande.